Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2018

L: Det kostar skjortan att ha patienter på sjukhuset som i stället hör hemma på vårdcentralen

"Om Region Västernorrland inte prioriterar att förstärka och utveckla primärvården kommer det aldrig att bli ordning på varken ekonomin eller vårdköerna", skriver Ingeborg Viksten (L). Bilder: Eik Nylander/TT / Claudio Bresciani/TT

Annons

Utmaningen är stor när det saknas mer än 50 procent av familjeläkarna på vårdcentralerna och resurserna är de lägsta i Sverige. När Västernorrland dessutom har den kortaste medellivslängden i landet, har vi mycket att jobba med!

Om Region Västernorrland inte prioriterar att förstärka och utveckla primärvården kommer det aldrig att bli ordning på varken ekonomin eller vårdköerna. Att ha patienter på sjukhuset som egentligen hör hemma på vårdcentralen kostar skjortan. Och inte blir det bättre vård heller, när det är på vårdcentralen man ser till hela människans vårdbehov.

Annons

Annons

■ Modernisera vårdcentralen genom att jobba med ny teknik. Självklart ska du, om du vill, få välja att träffa din doktor i mobilen.

■ Inför husläkare och börja med kroniker och äldre.

■ Gör vårdcentralen kvällsöppen och inför lättakut.

■ Se till att det finns äldremottagning som är expert på de äldres sjukdomar med mera.

Vården i Västernorrland måste utvecklas och resurserna anpassas efter befolkningens behov. Jag vill vara med och leda den förändringen.

Ingeborg Wiksten

Regionrådskandidat, Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan