Annons

Annons

Annons

Socialdemokraterna har ingen rätt att kräva att leverantören ska vara ansluten till kollektivavtal

Sex av tio småföretag saknar i dag kollektivavtal: "Detta innebär att krav på anslutning till kollektivavtal per automatik utestänger företag från att delta vid kommunens framtida upphandlingar", skriver Joakim Sjöstedt, Oliver Dogo och Anna Hedensjö Johansson. Bilder: Fredrik Sandberg/TT / Jessica Gow/TT

Annons

Replik på S och Byggnads: Kollektivavtal ska vara ett krav vid offentlig upphandling, ST 5/9.

Jim Sundelin och Bodil Hansson skriver att Byggnads och Socialdemokraterna är överens om att ställa krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling i S-styrda kommuner och landsting i Västernorrland.

Det är ett anmärkningsvärt tillkännagivande. Artikelförfattarna säger sig vilja värna sund konkurrens och schyssta villkor. I detta borde det rimligen ingå att man följer gällande lagar och regler.

Att i offentliga upphandlingar ställa krav på att leverantörerna ska vara anslutna till kollektivavtal är olagligt. De nya upphandlingsregler som trätt i kraft förändrar inte detta. På Upphandlingsmyndighetens webb står att läsa ”Det är dock inte tillåtet att kräva att leverantörer ska vara bundna av kollektivavtal under avtalsperioden”.

Annons

Annons

Effekten av kollektivavtalskraven blir färre anbud och sämre konkurrens i upphandlingarna, vilket i slutändan slår mot skattebetalarna.

Att ställa krav på att leverantörer ska vara med i någon viss förening eller organisation är ett brott mot föreningsfriheten. Både individer och företag har rätt att gå med i olika föreningar, men de har också rätt att stå utanför föreningar som man inte vill vara medlem i.

6 av 10 av små företag med anställda saknar i dag kollektivavtal. Detta innebär att krav på anslutning till kollektivavtal per automatik utestänger företag från att delta vid kommunens framtida upphandlingar. De flesta av dessa små företag är seriösa i sin verksamhet och erbjuder schyssta arbetsvillkor för sina anställda. Effekten av kollektivavtalskraven blir färre anbud och sämre konkurrens i upphandlingarna, vilket i slutändan slår mot skattebetalarna.

Svenskt Näringsliv med medlemsorganisationer är en del av den svenska modellen med partsöverenskommelser och kollektivavtal. Vi tror på att vi parter måste vara lyhörda gentemot våra medlemmar. Det är fel att tvinga företag bli medlemmar. Avtalen måste vara attraktiva för båda parter så att man vill bli medlem – annars kommer vår svenska kollektivavtalsmodell att erodera.

Annons

Varken företagare, fackförbund eller politiker ska kunna ta sig rätten att bestämma vilka lagar och regler man avser följa och vilka man tänker strunta i. Hur menar Byggnads och S att man ska kunna ställa krav på att företag följer lagstiftningen när de själva öppet aviserar att de inte tänker göra det?

Joakim Sjöstedt

Regionchef, Företagarna Västernorrland

Oliver Dogo

Vd, Handelskammaren MittSverige

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef, Svenskt Näringsliv Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan