Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Före detta politiker: Låt värderingar styra ditt val – lösningarna finns inte i de kortsiktiga utspelen

"Välj ett parti som står nära dina värderingar, och en politiker du vet har ett sant och långsiktigt engagemang", skriver Gerd Gabrielsson, Sigge Godin, Lars Persson Skandevall och Ulla Norgren. Bilder: Pontus Lundahl/TT / Arkiv

Annons

Kommuner, regioner och hela vårt land står inför ett spännande och mycket ovisst val om bara ett fåtal dagar. Många har ännu inte bestämt var de ska lägga sin röst och mycket ligger i vågskålen. Vi som skriver denna insändare är inte längre särskilt aktiva i den dagliga politiken. Men med erfarenhet från fem decennier av politik vill vi peka på tre betydelsefulla saker som sällan uppmärksammas:

■ De flesta frågor som hamnar på politikens bord har aldrig diskuterats i en valkampanj utan dyker upp någon gång under mandatperioden. Det gör dem inte till mindre viktiga, men de kommer avgöras utan att väljarna har kunnat ta ställning till dem.

■ Förmågan att förhandla och kompromissa och komma överens är avgörande för en långsiktig positiv samhällsutveckling. Som opinionsläget ser ut kommer detta att vara extra viktigt den kommande mandatperioden.

Annons

Annons

■ Det är inte i de kortsiktiga utspelen som de långsiktiga lösningarna finns. Dessa formas i stället av politiker med skicklighet och tålamod.

Välj ett parti som står nära dina värderingar, och en politiker du vet har ett sant och långsiktigt engagemang.

Vi vill därför ge ett råd till dig som nu ska rösta: Välj ett parti som står nära dina värderingar, och en politiker du vet har ett sant och långsiktigt engagemang. Då kan du känna dig trygg i att de frågor som dyker upp mellan valen också får kloka lösningar, att de frågor du tycker är viktigast drivs av engagerade politiker samt att de politiska församlingarna utgörs av partier och personer som förmår att finna lösningar även i frågor som är mycket komplicerade.

För vår del kommer vi att rösta på Liberalerna. Detta för att L driver viktiga valfrågor, men framför allt för att partiet är stabilt förankrade i en politisk ideologi som tar ställning för ett öppet, demokratiskt och jämställt välfärdssamhälle som värnar den personliga friheten. Det är essensen av Liberalerna som går tillbaka ända till den dag då partiet bildades. Därför kan vi lita på Liberalerna.

Men vårt viktigaste råd till alla att verkligen gå och rösta, och att låta dina värderingar styra dina val. Din röst viktig för demokratin!

Annons

Sigge Godin (L)

Riksdagsledamot 1985-1998

Ledamot av kommunfullmäktige i omgångar sedan 1977

Ulla Norgren (L)

Ledamot och gruppledare i landstinget 1982-2010

Gerd Gabrielsson (L)

Gruppledare Sundsvall 1985-1996

Lars Persson Skandevall (L)

Gruppledare och kommunalråd i Sundsvall 1996-2014

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan