Annons

Annons

Annons

RFSL: Vi tvingas gå på halvfart på grund av regionpolitikernas svek – nu kan vi inte vänta längre

Morgan Grafström från RFSL skriver att man inte fått något slutgiltigt besked om finansiering från regionen, trots ett löfte från politikerna. Bilder: Ida Eklund/TT / Klas Leffler

Annons

Hur ska vi kunna bedriva ett aktivt arbete för hbtq+-personer i Västernorrland när våra politiker inte håller vad de lovar?

I juni 2017 träffade vi från RFSL politiker från Region Västernorrland (Socialdemokraterna och Moderaterna) för att prata om vilka verksamheter vi bedriver och planerar göra i länet. Vi lyfte även den oro som uppstår i slutet av varje år: Hur blir finansieringen för det kommande året? En fråga som de flesta ideella organisationer ställer sig varje år.

De närvarande politikerna var eniga om att RFSL gör ett viktigt arbete och bidrar till ett hållbart och attraktivt län. Olika tankar lyftes även om hur Regionen skulle kunna bidra till en långsiktig ekonomisk lösning. Ganska snabbt var politikerna enade om att en så kallad IOP-lösning (Idéburet Offentligt Partnerskap) skulle vara en mycket bra lösning.

Annons

Annons

Tiden går och flera av våra verksamheter går nu på halvfart eller har avstannat helt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu 15 månader senare har ännu inget blivit verklighet.

Det är tydligt att politiker och tjänstemän lever i helt olika världar. Vid mötet i juni 2017 uppfattade vi på RFSL att det inte skulle vara något större problem att skriva skriva ihop ett så kallat IOP-avtal. Nu 15 månader senare har det ännu inte skrivits en bokstav. Det som dock har hänt är:

■ Att RFSL blivit inbjuden till den så kallade LÖV-gruppen, ett personalpolitiskt- och allmänt utskott under regionstyrelsen.

■ Att RFSL i början av 2018 tvingades säga upp den enda anställde i länet.

Tiden går och flera av våra verksamheter går nu på halvfart eller har avstannat helt. Vi kan förstå att både kommuner och region ibland behöver tid att utreda frågor, men för oss som förening är veckor, och ibland dagar, avgörande om vi kan behålla en verksamhet eller ej.

Så hur vill politikerna i Region Västernorrland ha det?

Vi kan inte vänta längre – vi behöver få veta nu!

Hur tänker Region Västernorrland tillgodose behovet som finns kopplat till stöd och råd till personer som har frågor kopplat till sin egna eller någon annans identitet, sexualitet, könstillhörighet och könsuttryck? Hur tänker Region Västernorrland utföra det hiv/STI-preventiva arbete som RFSL genomför varje år på olika arenor (festivaler, arrangemang, events och liknande)? Hur tänker regionen arrangera sociala mötesplatser runt om i länet för vår målgrupp eller tillgodose samhället med utbildningar och föreläsningar om hbtq+ och normer? Hur tänker regionen stödja och ge råd till asylsökande hbtq+-personer? Och allt detta som oftast kvällar och helger.

Annons

Vi väntar med spänning på hur ni tänker och planerar utföra detta i länets kommuner. Vi kan inte vänta längre – vi behöver få veta nu!

Morgan Grafström

Aktivist och fd anställd, RFSL i Västernorrland

Läs också: RFSL Sundsvall: Vi tolererar inte det som skedde under Pride

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan