Annons

Annons

Annons

Vem tar ansvar för de tusentals dumpade gifttunnorna?

Njurundaföretagarna kräver svar från politiken gällande de tusentals gifttunnor som ligger i Sundsvallsfjärden mellan Draghällan och Åstön. Bilder: Johan Engman / Jan Norman/Arkiv

Annons

Njurundaföretagarna arbetar för ett samhälle där människor trivs, mår bra och vill både leva, verka och bo. Vårt primära uppdrag är att skapa bästa möjliga förutsättningar för en positiv utveckling av både företag och samhälle. Vi har en god dialog med politiker och tjänstemän inom kommun och landsting, föreningsliv och andra organisationer där vi tillsammans arbetar för ett attraktivare Njurunda. Vi har bland annat varit med och engagerat oss för att rädda och utveckla rekreationsområdet Dyket, vi stöder Byavakt, Kustvägen, Svartviks industriminne, Destination Galtström bruk och andra viktiga verksamheter. Vi stöder även det fantastiska ideella engagemang som driver ett rikt föreningsliv framåt och tillsammans med den utbredda entreprenörsviljan skapar den speciella Njurundaandan.

Annons

Annons

Sedan några år tillbaka har vi konstaterat en stor vilja och möjlighet att utveckla turismen, inte bara genom befintliga verksamheter, utan även genom att ta tillvara på de möjligheter som naturen bjuder.

Just nu tittar vi bland annat på Nolbykullen som är ett fantastiskt område med stor potential. Tänk er möjligheten att ta pendeltåget från Sundsvall, till stationen nära Nolbykullen och det nya fritidsområdet med en mängd olika friluftsaktiviteter att välja på!

Sundsvall som årets friluftskommun är ett gott steg i rätt riktning.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tunnorna har rostat sönder för länge sedan och nu har betongen börjat vittra sönder, vilket innebär att kvicksilvret läcker ut.

Men, och det är nu tvivlet släpps in, all optimism, idéer och ambitioner överskuggas av hotet om en miljökatastrof på grund av de tusentals gifttunnor som dumpats i havet mellan Draghällan och Åstön.

Vi har alla informerats genom bland annat inslag i tidningar, radio och tv, och i en artikel i ST berättar en anställd om hur hen själv var med och dumpade gifttunnorna. Vi har pratat med före detta personal på miljökontoret som bekräftar hur kvicksilver cementerats i plåttunnor som sedan dumpats i Sundsvallsfjärden. Vi har pratat med marinbiologer som bekräftar den katastrof det kommer innebära när kvicksilver börjar läcka ut i Sundsvallsfjärden, och som vi förstått är det precis vad som börjat hända nu. Tunnorna har rostat sönder för länge sedan och nu har betongen börjat vittra sönder, vilket innebär att kvicksilvret läcker ut.

Annons

Annons

Läs också: [+] Äldre man vittnar: "Jag var med och dumpade tunnor i Sundsvallsbukten"

Vi har konstaterat att det är länsstyrelsen som äger frågan men vi saknar konkret handling.

Med förhoppning till de lokala politikerna att ta ansvar, ställde vi frågan genom ST’s #kandulova: "Kan du lova att inte hänvisa till Länsstyrelsen, utan i stället ta ansvar för att de tusentals gifttunnorna hanteras för att undvika miljökatastrof?" En vecka efter att frågan publicerats hade sex partier svarat. Ingen vill ta konkret ansvar för att påverka, utan hänvisar till länsstyrelsen. Moderaterna och KD har inte bemödat sig med att svara.

Samtidigt som gifttunnorna fortsätter läcka står frågan obesvarad: Vem eller vilka tänker ta ansvar för att detta åtgärdas?

Urban Åberg, vice ordförande Njurundaföretagarna

Lena Krantz, Verksamhetsansvarig Njurundaföretagarna

Läs också:

Rädda Svartviks industriminnen – sex förslag på brådskande åtgärder

 Från 2017: Västernorrlands smutsiga förflutna – här kan du läsa alla delar i vår artikelserie

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan