Annons

Annons

Annons

Backholm Bohlin efter Löfvens avsättning: "Nu är allt i talmannens händer – hårt tryck på C och L"

Text: 

Annons

”Kliv upp ur sandlådan!”

”Visa nu att ni är vuxna människor!”

Det är många som är trötta på det låsta läget i svensk politik. Det pratas om att politikerföraktet ökar när det bara käbblas. Ändå gör de folkvalda bara precis vad de har lovat före valet. Alliansen håller ihop och är fast besluten om att försöka ta makten tillsammans utan att samarbeta med Sverigedemokraterna, precis som man sa före valet. Socialdemokraterna sa före valet att man önskade bryta upp blockpolitiken (underförstått att det då är Alliansen som ska brytas upp) och det håller partiet fast vid också efter valet.

Läget är låst. Allt fler pratar om att partiernas agerande spär på politikerföraktet. Men är det något som spär på politikerföraktet så är det väl att säga en sak före valet och sedan göra en annan sak efter? Lova runt och hålla tunt har sällan varit en bra strategi för den som vill bygga förtroende.

Annons

Annons

S och SD har i det här läget ett gemensamt intresse, om än av olika anledningar: Målet är att splittra Alliansen.

Särskilt hårt tryck sätts på Centerpartiet och Liberalerna. Både den höger som vill öppna för SD-samarbete och den vänster vars våta dröm är en splittrad borgerlighet går nu hårt åt de två liberala mittenpartierna. Särskilt ansatt är centerledaren Annie Lööf. Hon har själv försatt sig i en svår sits genom att kategoriskt utesluta såväl samarbete med SD som att C ska bli ett stöd åt S. I ett läge där Alliansen saknar majoritet är det svårt att se hur dessa två utsagor ska gå att förena.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har i det här läget ett gemensamt intresse, om än av olika anledningar: Målet är att splittra Alliansen. För S del handlar det om att bryta loss C och L för att få till stånd en mitten-vänsterregering. För SD:s del handlar det om samma sak, men för att bilda ett tydligare konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) har regeringsbildningen i sin hand. Han har fyra försök på sig - sedan blir det nyval. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Sakta men säkert börjar vi dock närma oss ett crescendo. I dag avsattes Stefan Löfven (S) som statsminister efter en omröstning i riksdagen (204 emot och 142 för) och i måndags valdes Andreas Norlén (M) med god marginal till ny talman.

Annons

Först nu, drygt två veckor efter valet, finns förutsättningarna för att på allvar börja diskussionerna om vilka som ska styra landet. Norlén har fyra försök på sig att lansera en statsministerkandidat som tolereras av riksdagen (vilket innebär att hen inte får 175 av ledamöterna emot sig i en förtroendeomröstning).

Annons

Misslyckas Norlén får vi ett extra val som med största sannolikhet inte kommer att lösa någonting.

Lööf och Björklund kommer att få en svekdebatt nästan oavsett hur de agerar. Sakpolitiskt råder det ingen tvekan om att C och L hör hemma i Alliansen. Visst finns det spänningar, tydligast har de blivit i migrationspolitiken de senaste åren, men i övrigt är samstämmigheten stor. Någon motsvarande samstämmighet finns inte mellan C och L å den ena sidan och S å den andra (varken inom migrationspolitiken eller i andra sakfrågor).

Samtidigt var Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson tydlig efter förtroendeomröstningen om Stefan Löfven: ”Ingen kan på allvar tro att vi ska stödja en Alliansregering utan att få något tillbaka.”

Den nye talmannen Andreas Norlén sätt nu direkt på prov: Ska han lyckas dyrka upp det låsta läget? Han har fyra försök på sig – misslyckas han får vi ett extra val som med största sannolikhet inte kommer att lösa någonting.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan