Annons

Annons

Annons

Ewa Back (S): Rösberg vänder självklarheter till anklagelser – allt är inte kris i sjukvården

"Det finns, och det är vi fullt medvetna om, mycket kvar att jobba vidare med och det kommer vi självklart göra. Vi är helt överens med Sjukvårdspartiet om att skattepengarna ska gå till vård, inte till stafettbolag", skriver Ewa Back (S). Bild: Klas Leffler/Ove Öst/Arkiv

Annons

Replik på Vägen ut ur regionens ekonomiska kris är klar – men kräver att S-politiker kan tänka om publicerad 24 september.

Mattias Rösberg kommer i sin insändare fram till flertal slutsatser och anklagelser mot regionpolitikerna, Socialdemokraterna i synnerhet, bland annat att vi skulle vara ovilliga till sammanhållna vårdområden. Rösberg påstår dessutom att Socialdemokraterna i regionen föraktar personal och patienter. Det sistnämnda vill jag bestämt avfärda, och hoppas på en högre hållen samtalston i framtiden.

Annons

Det finns flertal punkter att bemöta, jag börjar med ekonomin.

Hade inga åtgärder gjorts för att komma tillrätta med den allvarliga ekonomiska situation vi tog över efter förra valet så hade vi inte kommit över på plussidan i bokslutet. Hur man än vänder och vrider på stafettkostnaderna så var de större innan införandet av länsklinikerna, särskilt vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik. Där var bristen på överläkartjänster i relation till verksamheternas storlek ett stort problem.

Annons

Att Nina Fållbäck Svensson har fördjupad dialog med verksamheterna, särskilt de med stora underskott för att hitta lösningar får Mattias Rösberg att låta som en anklagelse. Det är en självklarhet att hon gör det i sitt uppdrag.

Hur man än vänder och vrider på stafettkostnaderna så var de större innan införandet av länsklinikerna, särskilt vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik.

Det finns sedan länge samverkan med kommunerna, kopplade till alla sjukhus. Sammanhållna vårdkedjor med personcentrerad vård, för de patienter som har behov av kommunala insatser, mellan specialistsjukvård, primärvård och kommunala enheter, ska utvecklas. Nu har vi tillsammans med kommunerna initierat ett utökat och mycket viktigt arbete för att få till ett bättre samarbete kring våra medborgare som lider av psykisk ohälsa.

Avslutningsvis, hela den sammansatta sjukvården befinner sig inte i djup kris. Ett kvitto på det är den senaste patientundersökningen som visar att nio av tio patienter är nöjda med den vård de får eller har fått.

Annons

Det finns, och det är vi fullt medvetna om, mycket kvar att jobba vidare med och det kommer vi självklart göra. Vi är helt överens med Sjukvårdspartiet om att skattepengarna ska gå till vård, inte till stafettbolag.

Ewa Back (S)

ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan