Annons

Annons

Annons

Regionen och Mittuniversitetet: Vi lovar att ta ett gemensamt ansvar för vården

Efter beslutet att stoppa antagningen till sjuksköterskeprogrammet vill regionen och Mittuniversitetet utöka sitt samverkansavtal för att säkra kompetensförsörjningen framöver. Bilder: Eva-Lena Olsson / Gunnar Ask/TT

Annons

Båda parter har varit mycket tydliga den gångna veckan: Det är en bekymmersam situation som har uppstått kring några av Mittuniversitetets utbildningar. Därför har vi för avsikt att utöka vårt samverkansavtal.

Men, i övrigt finns inget intresse hos vare sig Region Västernorrland eller Mittuniversitetet att stå kvar och gräva i det som har varit.

Vår viktigaste, och gemensamma, riktning är i stället framåt. Därför vill vi koncentrera oss på det som verkligen är viktigt: Att på alla sätt arbeta för en trygg och säker vård genom att verka för att säkra kompetensförsörjningen i regionen.

Läs också: [+] Kris på Mittuniversitetet – antagningen till sjuksköterskeprogrammet stoppas

Annons

Annons

Region Västernorrland är angelägen om att hjälpa till, efter bästa förmåga, för att främja ett långsiktigt utbud av olika vårdutbildningar av god kvalitet i Sundsvall och Västernorrland. Behoven av välutbildad personal i vårdsektorn är stora.

Mittuniversitetet är likaledes angeläget att examinera kompetent personal som kan utföra de sysslor som var och en av oss, förr eller senare, kommer i kontakt med när vi behöver söka vård. De närmaste tre åren förser också Mittuniversitetet regionen med drygt 250 nyutbildade sjuksköterskor.

Såväl Mittuniversitetet som Region Västernorrland önskar så klart att den nu uppkomna situationen aldrig hade uppstått.

Region Västernorrland och Mittuniversitetet har ett samverkansavtal sedan våren 2018. Det samverkansavtalet har vi nu för avsikt att komplettera – så att vi etablerar en mer formell samverkansarena på ledningsnivå mellan universitet och region med fokus på vårdutbildningar och forskning inom vårdområdet.

I våras undertecknade regionråd Erik Lövgren (S) och rektor Anders Fällström det samverkansavtal som man nu avser att utöka. Bild: Marlene Jonsson, Mittuniversitetet

Såväl Mittuniversitetet som Region Västernorrland önskar så klart att den nu uppkomna situationen aldrig hade uppstått. Men nu är vi där vi är – och vårt ansvar är att blicka framåt och lova att ta ett gemensamt ansvar för att stärka kompetensförsörjningen till vården.

Annons

Det har varit starka reaktioner den gångna veckan och ett stort medialt intresse för utmaningarna inom vårdsektorn, för Mittuniversitetet och för de åtgärder som nu ska vidtas. I grund och botten är detta bra för det visar hur angelägna våra frågor och vår verksamhet är – såväl inom Region Västernorrland som inom Mittuniversitetet.

Annons

Läs också: [+] Regionråd till attack mot universitetets rektor: "Inte fått några signaler om att Miun var på väg mot en katastrof"

De utmaningar som Mittuniversitetet står inför vad gäller rekryteringar är samma utmaningar som flera andra offentliga och privata arbetsgivare i Västernorrland står inför. Vi ska göra vad som står i vår makt för att komma tillrätta med de utmaningar som vi tillsammans möter.

Byggstenarna är givna för oss: ett utökat samverkansavtal, en tätare dialog och ett konstruktivt samtalsklimat med fokus på att hitta fler lösningar.

Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet

Erik Lövgren (S), regionråd

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan