Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Svenskt Näringsliv: Ett "trams" som berör oss alla

"I Västernorrland har flaggskeppet Timrå gjort en fantastisk resa. På åtta år har de klättrat 71 platser", skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, när hon refererar till hur kommunen klättrat företagsrankingen.

Bild: Anki Haglund

Annons

Replik på Susanne Sjöstedts ledare Kommunrankningen är fortfarande mest trams, publicerad 3 oktober.

Årets rankning av företagsklimatet väcker känslor. Inte minst från ledarskribent Susanne Sjöstedt. Som företrädare för Svenskt Näringsliv har jag daglig kontakt med företagare i länet. Att få lyssna på deras mot- och medgångar,  ta del av hur de kämpar för att göra rätt, följa regelverk, kunna anställa och utveckla sina verksamheter. Att imponeras av hur mycket skatt de tillför vår välfärd - skola vård och omsorg.  Att sedan läsa ledaren som sammanfattar deras åsikter som "trams" får mig att se rött.

Annons

Annons

I drygt 20 år har vi på Svenskt Näringsliv genomfört enkätundersökningen för att mäta hur företagare upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun.

I Västernorrland har flaggskeppet Timrå gjort en fantastisk resa. På åtta år har de klättrat 71 platser. Andra exempel från landet är Hofors där samsyn fått effekten att man på fyra år klättrat 190 platser. I Nordmaling har beslut i kommunstyrelsen visat vägen med effekt att på fem år klättra 237 platser! I Hällefors ledde ett stort varsel till en rejäl kraftsamling för att rädda jobb med effekten att på bara två år klättra 153 platser.

Läs också: [+] Ras för företagsklimatet i Ånge – Timrå bäst i länet och Sundsvall årets klättrare: "Mycket att lära"

Det går att förändra företagsklimatet, bara man bestämmer sig. Och som ledarskribent Susanne undrar – “vad betyder det?”  Jo, med ett bra lokalt företagsklimat ökar möjligheterna för tillväxt som i sin tur genererar skattepengar till välfärden. Nu står en ny mandatperiod för dörren. Frågor om skatteintäkter, integration och kompetensförsörjning kommer att stå i fokus. Därför bör företagsklimatet vara en prioriterad fråga de kommande fyra åren.

Annons

Jag ser fram emot att fortsätta följa och delta i dialogmöten, envist målinriktad på att länet bör och kan speglas i betydligt bättre dager än vad det gör i dag.

Annons

För att fler företagare ska ha goda förutsättningar bör detta prioriteras på kommunal nivå: 

► Politiker - visa vägen. Understryk företagens betydelse för kommunen och ta frågorna på allvar.

► Se företagen som kommunens kund. Gå från en myndighetsorganisation till en serviceorganisation.

► Motverka osund konkurrens. Säkerställ kompetens i såväl upphandlingar som i de fall man väljer att ha verksamhet i kommunal regi.

Jag vet att det är mycket på gång i kommunerna runt om i länet. Jag ser fram emot att fortsätta följa och delta i dialogmöten, envist målinriktad på att länet bör och kan speglas i betydligt bättre dager än vad det gör i dag.

Anna Hedensjö Johansson 

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland 

■■ Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy