Annons

Annons

Annons

Backholm Bohlin om regeringsbildningen: Dags att visa korten, Lööf (C) – väljer du Kristersson eller Löfven?

Text: 

Två av huvudpersonerna i regeringsbildningsdramat. Talman Andreas Norlén och Centerledaren Annie Lööf. Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att ställas inför riksdagens kammare för en skarp statsministeromröstning under nästa vecka. Det meddelade talmannen på måndagsförmiddagen.

Det är rätt och riktigt. Processen måste obönhörligen gå framåt. Sverige behöver en regering. Att fortsätta att sondera och prata utan att någon ruckar på sina intagna positioner leder ingen vart. Att nu tvinga processen framåt genom att låta riksdagen rösta gör att det börjar röra på sig.

Annons

Annons

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kan så klart fortsätta att rösta nej både till Kristersson och Stefan Löfven (S), men då närmar vi oss i ganska snabb takt ett extra val.

Centern och Liberalernas önskeregering – Alliansen med stöd över blockgränsen – verkar sakna förutsättningar i riksdagen. Därmed måste de välja mellan två mindre önskvärda alternativ. Sådan är ofta politiken: När man inte kan få exakt som man vill så får man rangordna i fallande ordning vilka alternativ man föredrar.

Det som talar emot att C och L kommer att stödja en liten M-regering är att den ofrånkomligen skulle behöva förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Det som talar för är att Kristersson är den person som i dagsläget har bäst förutsättningar att tolereras i kammaren.

En minoritetsregering bestående av enbart Moderaterna eller tillsammans med Kristdemokraterna skulle behöva styra med hoppande majoritet i riksdagen. Det skulle ge riksdagen ökad makt. Därmed skulle SD få precis så stort inflytande som partiets antal röster i riksdagen medger. Och samtidigt skulle C och L få en uppgift som liberala vakthundar. Det är ett uppdrag som måste tas på största allvar.

Skulle regeringen i allt för hög grad börja följa Jimmie Åkessons diktat kan Lööf och Björklund fälla regeringen.

Nu är det alltså upp till bevis för Annie Lööf och Jan Björklund. Det är dags att visa korten: Givet det parlamentariska läget och de förutsättningar som finns, föredrar ni Kristersson eller Löfven?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan