Annons

Annons

Annons

KD: Äldre i Sundsvall har rätt till ett aktivt liv och inflytande över sin vardag – färdtjänsten måste förbättras

Efter att ha arbetat med att utveckla trygghetsboendet i Sundsvall samt mina många möten och intervjuer med pensionärer så upplevde jag tydligt hur många äldre beskrev en känsla av att inte vara lika mycket värd som yngre i staden. 

Flera pensionärer vittnar om strul vid beställningen av färdtjänstresorna som ett resultat av flera aktörer och inkompatibla och föråldrade digitala system som gör att relevant information angående bokningarna försvinner, skriver Kate Almroth. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT

Jag minns, med sorg, när en kvinna sade: "När du blir äldre är du förbrukad. Inte bara som arbetskraft utan också som människa och som tänkande varelse".

Under senare tid har jag fått beskrivet för mig olika upplevelser kopplade till färdtjänsten. Flera pensionärer vittnar om strul vid beställningen av resorna som ett resultat av flera aktörer och inkompatibla och föråldrade digitala system som gör att relevant information angående bokningarna försvinner. Det kan till exempel innebära att taxichauffören inte vet att fru Svensson behöver hjälp att komma ned från tredje våningen när hon står utanför porten.

Annons

Annons

Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende och bemötas med respekt. Ett led i detta är en förbättrad färdtjänst.

Andra har berättat om långa väntetider och fått stå påklädda i hallen då färdtjänstbolaget inte haft tekniken eller organisationen för att kunna skicka meddelande om förseningar. Flera upplever att de bara bollas runt då man försökt framföra kritik och påtala felen. 

När jag lyssnar på våra pensionärers berättelser så blir jag oerhört besviken och ledsen. Jag förstår känslan av att bli kränkt. Vid tidig ålder lärde jag mig vikten av att visa respekt för alla individer och att varje individ äger ett okränkbart värde. Varje människa är lika värd och skall behandlas därefter. Under den tid i livet när känslan av värdighet och trygghet betyder som mest, när man är pensionär, kan vi inte svika våra medborgare i fråga om att leverera trygga fungerande lösningar som möjliggör ett aktivt liv.

Politik handlar för oss kristdemokrater om att skapa infrastruktur som fungerar för medborgarna.  När det gäller färdtjänst så vill vi sätta individen i fokus genom:

1. Att en fokusgrupp bestående av brukare skapas för att säkerställa en dialog, samt kvaliteten på färdtjänsten.

Annons

2. Att kommunen över tid tar större ansvar och att vi över tid arbetar för att ta bort mellanledet som beställningscentralen idag utgör, där brukaren kan ha direkt kontakt med leverantören, som i sin tur ansvarar för en fungerande teknik och infrastruktur. Kommunen bör som självständig aktör sköta hela processen och har en tydlig och övergripande helhetssyn för färdtjänsten.

Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende och bemötas med respekt. Ett led i detta är en förbättrad färdtjänst.

Kate Almroth, äldrepolitisk talesperson, KD Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan