Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter: Ta människors oro på allvar – och möt den verkliga orsaken till den

Robotarna är här för att stanna. Här testas en i ett innovationsboende. Foto: Kicki Nilsson

Annons

Romanen Fermis Filter utspelar sig i USA och Sverige år 2048. AI (artificiell intelligens) har förändrat världen till nästan oigenkännlighet. Människor övervakas i varje steg genom chip under huden, infrastrukturen består främst av självkörande taxibilar men det finns även raketplan för den som vill färdas snabbt mellan världsdelarna. Köttet är konstgjort, ja i stort sett all mat är konstgjord.

Eftersom automatiseringen inneburit att större delen av alla vanliga jobb försvunnit lever de flesta på en form av basinkomst, motprestationen är att studera år efter år.

Läskigt och fascinerande, men enligt författaren Alfred Ruth har han försökt ge en positiv och hoppfull bild av framtiden, där exempelvis klimatproblemen lösts liksom försörjningsfrågan. I realiteten kan det alltså bli mycket värre, även om jag tänker att det vore snabbt marscherat att uppnå den nivån av högteknologisk tillvaro som beskrivs i romanen.

Annons

Annons

Men visst är det en fiktiv beskrivning av framtiden, även om delar av den säkert är väldigt nära verkligheten. Cirka 50 procent av dagens jobb i västvärlden väntas vara borta om 20 år på grund av automatiseringen. Och även om nya kommer till är det ingen som tror att dessa nya yrken kommer att kompensera för dem som försvinner.

Inte konstigt att folk blir oroliga! I kombination med globaliseringen och klimathotet är automatisering en av de främsta anledningarna till att människor söker sig till populistiska, protektionistiska och nationalistiska rörelser.

Detta gäller även Sverige. När omvärlden befinner sig i förändring som den enskilda människan känner sig maktlös inför kan det kännas tryggt att försöka stoppa tiden – eller åtminstone viss utveckling som man uppfattar som negativ. Detta är Sverigedemokraternas livsluft. Människors rädsla.

Men rädslan för automatiseringen är delvis abstrakt och svår att sätta ord på, varför det är enklare att hemfalla åt enkla problembeskrivningar med lika enkla lösningar.

Samma mönster har skådats tidigare i historien. Ny teknik har alltid mötts med skepsis. Senast populismen vann mark på flera platser samtidigt mer eller mindre oberoende av varandra var på 30-talet, när depressionen bredde ut sig. Detta, och varför automatiseringen ter sig så skrämmande, beskrivs utförligt i rapporten "Populismens verkliga orsaker" författad av Carl Melin för tankesmedjan Futurion i våras.

Annons

Med denna vetskap i bakhuvudet, om mänsklig psykologi och hur det sett ut rent historiskt, borde vi kunna förkasta diverse rådande teorier om varför SD har sådana framgångar. Som att det skulle bero på att de ignoreras, eller att de omskrivs för mycket, eller att tillvaron i största allmänhet skulle ha blivit sämre. Det finns heller ingen korrelation mellan stor invandring och ökad högerpopulism. Den kan vara lika stark i länder som knappt har någon invandring.

Annons

Den som på allvar vill stoppa Sverigedemokraternas framfart i Sverige bör ta oron på allvar, och de faktiska orsakerna till den. Inte svälja SD:s problemformuleringar som tyvärr gjorts i allt för stor utsträckning hittills. Däremot formulera de stora samhällsutmaningar vi står inför och presentera lösningar eller åtminstone visioner om hur dessa utmaningar ska mötas och hur vi ska klara oss helskinnade ur dem.

Att stoppa utvecklingen är tyvärr inte ett alternativ. Den kommer snarare att öka takten för varje år som går. Vi kommer att bli mer beroende av globalt samarbete än någonsin tidigare i historien om vi ska lösa klimatfrågan. Att stänga gränser är ett säkert sätt att orsaka repression och ekonomiska problem.

Annons

Annons

Till toppen av sidan