Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Liza-Maria Norlin (KD): Viktigt prioritera god arbetsmiljö för barnen – ohållbart med stora grupper i förskolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sundsvall har sedan en kort tid tillbaka en nygammal styrande politisk majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Kristdemokraternas linje har under lång tid varit tydlig, ett maxtak för antal barn i barngrupperna är nödvändigt för att säkerställa barnens hälsa, skriver Liza-Maria Norlin. Bilder: TT-Arkiv, Jan Olby/Arkiv

Vid kommunfullmäktige i oktober valdes återigen Peder Björk till kommunalråd, varvid han redogjorde för den nygamla majoritetens regeringsförklaring. I huvudsak speglar detta den budget som lades fram i juni och som kommer debatteras i december månad på kommunfullmäktige.

Det finns ett tydligt fokus på att utjämna skillnader, oavsett form. Detta fokus på att uppnå ett jämlikt utfall är en tydlig målsättning för partier på vänsterkanten. Det är behjärtansvärd retorik, men i praktiken innebär det inskränkt valfrihet och en negativ syn på företagande, vilket under lång tid varit den stora politiska skiljelinjen.

Annons

Annons

Kristdemokraternas förslag till budget för de kommande åren fokuserar på tre områden; äldre, barnen och staden. Vår utgångspunkt är att alla människor är unikt skapade varelser som inte kan stöpas i en och samma form, varför vi vill ge människor möjlighet att starta med samma förutsättningar och sedan söka uppfylla sina egna mål och drömmar. Dessa drömmar och mål skiljer sig väsentligt mellan människor, vilket gör det nödvändigt att forma systemen kring människan och inte forma människan efter systemen. Principen måste vara ingen hålls tillbaka, och samtidigt att ingen lämnas efter.

En rad förskoleuppror runt om i landet visar på att inte bara barnens situation blir ohållbar av för stora barngrupper.

Majoritetens regeringsförklaring talar bland annat om visionen att vara en hållbar kommun. Detta borde rimligtvis innebära ett förvaltande av resurser, både mänskliga och materiella. Vad är viktigare än att prioritera en god arbetsmiljö för våra barn? Förskolan och våra minstas situation ägnas dock minimalt med utrymme både i majoritetens budget och i regeringsförklaringen. Detta trots att forskningen blir allt tydligare på att stora barngrupper och den stress det medför riskerar skapa inlärningssvårigheter senare i livet.

Annons

En rad förskoleuppror runt om i landet visar på att inte bara barnens situation blir ohållbar av för stora barngrupper, när även personalen uppmärksammar problemen från sitt perspektiv. 

Annons

Eftersom Sundsvall växer, så är vår dröm att vi ska kunna använda denna tillväxts fulla potential. Kristdemokraternas linje har under lång tid varit tydlig, ett maxtak för antal barn i barngrupperna är nödvändigt för att säkerställa barnens hälsa, både nu och ur ett långsiktigt perspektiv. Tillväxt i befolkningen och det behov som skapas efter fler förskoleplatser får inte bemötas med storskaliga lösningar, vi måste öppna för fler former av barnomsorg och anställa fler pedagoger. Alla barn skall få en barnomsorg efter var och ens unika behov, oavsett form, så att alla barn får möjligheter att utvecklas till den unika person man är.

Liza-Maria Norlin (KD), gruppledare Sundsvalls kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan