Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Åke Johansson (V): Färre lägenheter och högre hyror i Sundsvall – resultatet av M-KD-SD-budget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hyrorna i nybyggen kommer att höjas och planerade nybyggen ställs in. Det är ett av resultaten av den budget som Moderaterna, Kristdemokraterna och SD drivit igenom i riksdagen.

Investeringsstödet är viktigt för de ungdomar, barnfamiljer och äldre som sett fram emot att kunna hyra en bostad till en hyra som hushållet klarar av. M, KD och SD rycker nu undan mattan för dem och för de bostadsbolag som vill bygga hyreslägenheter, skriver Åke Johansson (V). Arkivbild: Samuel Pettersson/TT

Annons

Kön efter bostäder i Sundsvall är lång. Många söker billigare lägenheter än de bostadsrätter för två-sex miljoner kronor som marknaden annars erbjuder.

Annons

Investeringsstödet är viktigt för de ungdomar, barnfamiljer och äldre som sett fram emot att kunna hyra en bostad till en hyra som hushållet klarar av.

M, KD och SD rycker nu undan mattan för dem och för de bostadsbolag som vill bygga hyreslägenheter. Bostadsbolaget Magnolia planerar bygga 700 lägenheter på Norra Kajen. De uttrycker nu oro över det indragna stödet (se ST:s artikel "Indragna bidrag slår hårt mot 900 nya bostäder i Sundsvall") liksom Mitthem som planerar att bygga i Njurunda och Bosvedjan. Det kommer att bli färre lägenheter och hyrorna höjs.

Investeringsstödet går idag till hyres- och studentbostäder med många mindre lägenheter och med låg energiförbrukning. Mitthem har med hjälp av detta de senaste åren kunna bygga många hyreslägenheter i Sundsvall och hyrorna har kunnat hållas nere.

I tidningen Dagens Samhälle protesterar representanter för flera bostadsföretag mot beslutet och kräver en längre omställningsperiod än 14 dagar för en omfattande förändring av villkoren för att bygga bostäder.

Det handlar om kostnadsökningar på mellan 10 och 25 procent för bostadsbolagen och hyreshöjningar på 1000–2000 kronor mer per månad.

Annons

Annons

M, KD och SD visar vad de går för. Budgeten är som en julklapp till de rika som bland annat tjänar tusentals kronor på skattesänkningar som hyresgäster nu ska vara med att betala.

Åke Johansson, Vänsterpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan