Annons

Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberalFriheten

Karin Bergkvist
Karin Bergkvist: Friheten att välja skola och omsorg viktig för svenskarna – då behövs företag som får gå med vinst

Den valfrihet vi svenskar vant oss vid är under attack, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

Numera tar vi för givet att vi ska få välja vem som ska utbilda oss, vårda oss eller sköta oss när vi blir gamla och skröpliga.

De som idag går på gymnasiet har vuxit upp med friskolor och möjligheten att välja det som passar dem bäst.

Den som gick i skolan före 1992 fick däremot nöja sig med att gå på den kommunala skola som var närmast. Det var så det fungerade tills friskolereformen gjorde det möjligt att välja skola, ett privilegium som endast förmögna människor hade innan i form av flotta privatskolor.

Friskolereformen banade väg för valfrihet i välfärden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Bild: TT

Annons

Det var friskolereformen som blev startskottet för valfriheten inom välfärden. Äldreomsorg och sjukvård har följt efter.

Annons

Idag finns det stora möjligheter än någonsin att själva styra över hur vi vill leva våra liv – även när vi är gamla och sjuka. Reformen möjliggjorde mångfald och utveckling på områden som tidigare med självklarhet skötts av en enda aktör.

Den ökade valfriheten har varit en viktig frihetsreform för individen men så har valfrihet också ett starkt stöd bland svenskarna. Siffrorna varierar en aning, men en undersökning från Demoskop för ett par år sedan visade att mer än 80 procent av svenskarna anser det vara rätt att få välja äldreomsorg, förskola, grundskola och gymnasieskola

Vad gäller att göra vinst på verksamheten, då är svenskarna mer tveksamma även om motståndet ingalunda är så starkt som man kan tro om man lyssnar på politiker på vänsterkanten. Vänsterpartiets starka inflytande på regeringspolitiken den gångna mandatperioden är tydligt. Civilminister Ardalan Shekarabi har upprepade gånger konstaterat att vinstjakten inte hör hemma i svensk välfärd och att resurserna ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg istället för att ge stora vinstuttag för bolagen.

Inte så konstigt då att det visar sig att svenskarna generellt överskattar hur mycket vinst företagen faktiskt gör med sådan retorik. Sanningen är att vinstuttagen i många fall är blygsamma.

Annons

Annons

Svenskarna är inte bara måna om att få fortsätta välja utan ger också de privata företagen höga betyg. När Sveriges kommuner och landsting, SKL, i våras gjorde en nationell patientenkät var 78 av de 100 topprankade vårdcentralerna privata. En enkätundersökning från Socialstyrelsen om äldreomsorg visar också på de privata alternativens popularitet.

Privat hemtjänst är populär. Foto: Janerik Henriksson / TT

Men motståndet inom socialdemokratin och vänstern är djupt ideologiskt rotat. Samtidigt är de borgerliga partier som tydligt borde stå upp för valfriheten påfallande vaga och pekar hellre finger mot kommunal verksamhet istället för att förklara varför vinsterna är viktiga för att säkerställa fortsatt valfrihet.

Det finns både privat och kommunal verksamhet som inte är bra. Poängen med det fria valet är ju att du som konsument kan välja bort det alternativet – till skillnad mot förr då kvaliteten på omsorg berodde på den kommun du råkade vara bosatt i. Den som erbjuder bra tjänster och använder resurserna effektivt kommer att vara efterfrågad. Den som inte gör det försvinner – precis som vilket företag som helst.

Det är dessutom fullt rimligt att den som tar ekonomiska risker och som driver ett välskött företag som levererar bra verksamhet också får ta ut vinst. Ett företag utan vinst blir bräckligt och får sämre förutsättningar att utveckla sin verksamhet.

Låt inte vänsterns vänsterns demonisering av välfärdsföretagen göra så att det fria valet återigen begränsas.Annons

Annons

Till toppen av sidan