Annons

Annons

Annons

Debatt
Vänsterpartiet säger nej till ökade klyftor – nu behövs en folkrörelse för rättvisa och jämlikhet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hur tänkte de politiker som tyckte och trodde att Vänsterpartiet skulle medverka till inte bara en politik för fortsatt ökade klyftor i samhället, utan också till en klausul om att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande över politiken?

I dagens läge borde en politisk överenskommelse innehålla en punkt om att riva upp ett pensionssystem som gör allt fler arbetande svenskar till fattigpensionärer, skriver Åke Johansson (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Att tre svenskar äger lika mycket som 60 procent av folket och att vi har mer än en kvarts miljon fattigpensionärer är ett tecken på att något är i grunden fel i samhället.

I dagens läge borde en politisk överenskommelse innehålla en punkt om att riva upp ett pensionssystem som gör allt fler arbetande svenskar till fattigpensionärer. Skattepengar avsedda för skola och omsorg ska inte gå till aktieägare.

Annons

Järnväg och annan infrastruktur ska fungera, i hela landet. Det ska byggas bostäder som folk har råd att bo i. Den ska ta tag i den alltmer akuta klimatkatastrofen. Skapa trygghet på jobbet. Ge asylsökande ett humant mottagande och begränsa arbetskraftsinvandringen. Stänga gränserna för införsel av vapen och droger. Den måste minska ojämlikheten i samhället.

Men att ge alla människor rätt och möjlighet till ett bra liv, jämlikhet och rättvisa, det kallas av centern och liberalerna för extremistiskt. De jämställer oss med SD. Och har mage att påstå att blir det inte en regering nu så blir det en med SD-stöd. Vilken falskhet. De ville inte ha V:s stöd. Det är upp till C och L om de ska rösta fram en regering med stöd av SD. V kommer aldrig att rösta på en regering med SD-stöd.

Liberaler och andra borde lära sig att det är den liberala politik, som skapat  ökade klyftor och osäkerhet i samhället, som gynnar högerpopulister.

Vänsterpartiet har under förra mandatperioden bidragit till överenskommelser som varit bra för stora grupper i Sverige. Nu ställs vi utanför regeringen och vi kommer att gå i opposition med en vänsterpolitik.

Annons

Vi vill att Löfven som ledare för det största partiet också blir statsminister, men vi kommer att gå emot mittenpartiernas och högerns politik för ökad ojämlikhet och ökad otrygghet för stora grupper i Sverige. Nu behövs en folkrörelse för rättvisa och jämlikhet.

Åke Johansson, vice ordförande Vänsterpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan