Annons

Annons

Annons

Gabriel Ehrling Perers

ledare liberalValet 2018

Gabriel Ehrling Perers
Gabriel Ehrling Perers: En rejäl avlövning av MP och en kontroversiell comeback när Löfven bildade ny regering

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Längst fram på podiet. Landsbruksminister Jennie Nilsson (S) och kulturminister Amanda Lind (MP), två av nyförvärven när Löfven bildade ny regering..

Annons

"Har ni missat Löfvens tal? Då kan jag hjälpa er: ALLT kommer att bli bättre. Helt otroligt bra."

Ja, så underhållande elakt sammanfattade DN:s biträdande politiska redaktör Amanda Sokolnicki Stefan Löfvens regeringsförklaring i riksdagen.

Det låg en hel del i det. Formatet som sådant uppmuntrar det högtravande och svepande. Denna gång var också ovanligt mycket känt kring innehållet då S överenskommelse med MP, C och L offentliggjort (de 73 punkterna i det så kallade "januariavtalet").

Annons

Viktigt var dock Löfvens markering att han står fast vid avtalets för S mer obekväma delar om friare hyressättning och uppluckrade regler på arbetsmarknaden. Likaså var det välkommet han talade om behovet av insatser mot hedersvåld, antisemitism och annan extremism. Han ringade på så sätt in några av vår tids stora hot mot frihet i Sverige.

Annons

Tyvärr slog Löfven också fast att det inte blir några nya steg mot ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Även detta var dock väntat då C och L så klart hade slagit på stora trumman om man fått med sig S på en sådan förändring.

Det är ingen recension av Löfven som talare, men precis som vid hans tidigare regeringsförklaringar längtade press och allmänhet till slutet och listan över ministrar och departement.

Några förändringar var på förhand kända: Tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skulle kliva av scen för att toppa partiets lista till Europaparlamentsvalet. Tidigare migrationsminister Heléne Fritzon ska även hon utvandra till Bryssel och Strasbourg. Det var också känt att klockan ringt ut för sista gången för Gustav Fridolin (MP) som utbildningsminister (och snart också som språkrör).

Löfven passade också på att säga tack och hej till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Klokt nog tog S helt skolfrågorna från MP, som ju backade kraftigt i valet, och befordrade Anna Ekström (S) till utbildningsminister. Peter Eriksson (MP) blev av med bostadsfrågorna och fick i stället biståndet. Mikael Damberg (S) lyfts från näringsdepartementet för att som ny inrikesminister få bekanta sig med politiskt skarpladdade ärenden om polisens organisation (eller bristen därpå).

Annons

Annons

På listan över nya ministrar stack få saker ut. Namnet Hans Dahlgren (S), tidigare toppdiplomat och statssekreterare, får det dock säkert att ringa i en del klockor. Han är hädanefter ansvarig för EU-frågor. En del har säkert också sett MP:s partisekreterare Amanda Lind på Aktuellt. Hon är nu Sveriges kulturminister.

Det enda någotsånär kontroversiella var att Anders Ygeman (S) gör comeback och blir energi- och digitaliseringsminister. Han har alltsedan IT-skandalen på Transportstyrelsen 2017 varit gruppledare i riksdagen.

Utnämningen kommer säkert att vålla debatt då så kort tid förflutit sedan han tvingades bort. Och nog tycks det lite märkligt att S ser det som så angeläget att ha Ygeman som energiminister när rollen som gruppledare är central för att hålla ihop "januariavtalet" med C och L.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling Perers: "Januariavtalet" är fullt av liberala reformer – nu måste blåslampan fram så att Löfven levererar

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling Perers

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan