Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Vi bryr oss om otryggheten – så kan vi få ett tryggare Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Otryggheten ökar runt om i landet och enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet så känner sig många till och med begränsade i vardagslivet på grund av den ökade oron för att utsättas för brott.

Debattförfattarna föreslår kameraövervakning och förstärkt belysning på otrygga platser. Foto: Tomas Oneborg/TT-arkiv

Otrygghet känner den unga kvinna som kliver av bussen en lördagskväll, med nyckelknippan hårt i ena handen och som väljer den längre vägen mellan busshållplatsen och hennes port eftersom den vägen är upplyst och buskarna där är lägre. Hon känner till att andelen anmälda sexualbrott har tredubblats sedan början på 2000-talet.

Annons

Otrygghet känner också den unga tjejen med invandrarbakgrund som med heder som förklaringsmodell inte får leva sitt liv i frihet. Inte får älska vem hon vill och inte röra sig ute som hon vill.

Annons

Otrygghet känner också den butiksägare som gång på gång får sina skyltfönster sönderslagna och sin butik länsad på värdesaker. En företagare som brinner för sin verksamhet men som på grund av den återkommande rädslan för att utsättas för brott som inte klaras upp funderar på hur länge den där elden som är engagemanget egentligen kan brinna. Nyligen drabbades handlaren Kjell Undén.

Läs också: [+] Handlare rasar mot vandalism i Stenstan – Kjell Undén kräver krafttag: "Det behövs kameror"

Kameraövervakning är inte svaret på allt men de kan i många fall göra det lättare att få kriminella dömda och på så sätt minska sannolikheten för att samma personer gång på gång ägnar sig åt inbrott, stöld och skadegörelse.

Otrygghet handlar också om dålig belysning på landsbygden och begränsad tillgänglighet till allt det som de som bor i centrala Sundsvall tar för givet.

För att vi i Moderaterna bryr oss så hade vi i vår budget med tio konkreta förslag för hur vi ska kunna minska otryggheten i vår kommun, varav några av dessa förslag var:

Annons

1. Kameraövervakning på otrygga platser och förstärkt belysning.

Annons

2. Förstärkt närvaro av ordningsvakter på otrygga platser.

3. Trygghetssäkra gång- och cykelvägar, motionsspår mm genom röjning och belysning.

4. Gör det enklare för butiks- och fastighetsägare att avvisa kända kriminella personer samt att sätta upp kameraövervakning vid entrén.

5. Utbilda personal inom skola och socialtjänsten om hederskultur så att de som drabbas kan mötas av förståelse och lättare få hjälp.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd i Sundsvall

Viktoria Jansson (M), gruppledare för oppositionen i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan