Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Alla hjärtans dag borde vara en röd dag – förr eller senare kommer vi att byta ut kristendomsbaserade helgdagar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla hjärtans dag och Kanelbullens dag fyller en viktig funktion på så sätt att de appellerar till naturliga känslor som uppstår i samklang med årstiderna, skriver signaturen Croonbloom. Foto: Jurek Holzer/TT-arkiv

Annons

Den 14 februari är för många årets gladaste dag. Första vårkänslorna kombineras med ett uppsving i chokladkonsumtionen. Passar mycket bättre som helgdag än trettondedag jul som sedan länge saknar betydelse och vars placering i kalendern gör den bortkastad som helgdag. Lika tokigt malplacerad som Kristi himmelsfärdsdag.

Det går alldeles utmärkt att byta helgdagar. Vem saknar annandag pingst, som i många år firades på bekostnad av nationaldagen? Idag helt otänkbart. Men egentligen är det lika knepigt att sista april inte är en helgdag medan första maj är det. För att inte tala om midsommarafton.

Annons

Annons

Förr eller senare kommer vi byta ut de kristendomsbaserade helgdagarna mot sekulära dagar som fyller en mening i vanliga människors liv. Julen kommer vara kvar, eftersom man kan behöva vila ut i dagarna tre efter Bingolotto på uppesittarkvällen.

Visst skulle halloween kunna ersätta allhelgonadagen, men skulle det spela någon roll? Bättre att göra Kanelbullens dag till en helgdag. Kanelbullens dag är höstens ekvivalent till Valentinsdagen på våren. Alla hjärtans dag och Kanelbullens dag fyller en viktig funktion på så sätt att de appellerar till naturliga känslor som uppstår i samklang med årstiderna.

Marknadscheferna är betydligt bättre än religiösa överhuvuden på att läsa av konsumentbeteenden, reklamsnillena kan sina saker.

De europeiska folken var ytterst nära att få bort sommartiden ifjol. En ännu viktigare fråga inför EU-valet bör vara att ersätta trettondagen med Alla hjärtans dag och Kristi himmelsfärdsdag med Kanelbullens dag.

Chroonbloom

Annons

Annons

Till toppen av sidan