Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vindkraft och varg mest accepterade av folk som bor långt från verkligheten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Blir det vargar här så tror jag många skulle ändra uppfattning om vargen, skriver signaturen "Fårskallen". Foto: Heiko Junge/TT

Annons

Vindkraftverk och varg har det gemensamt att de är mest accepterade bland människor som bor långt från verkligheten!

Många tror att vindkraftverken har en liten miljöpåverkan fast det är tvärtom. För att bygga vindkraftverken behövs tillfartsvägar upp på bergstopparna, vilket innebär att man dränerar ut vattnet ännu fortare till våra bäckar och åar och det tillsammans med alla virkestransportvägar gör att skogsmarkerna utarmas ännu mer.

Annons

Annons

Sedan ska det gjutas gigantiska betongfundament som ska bära upp skrotet och jag med många fler undrar om någon bryr sig om att återställa marken till ursprungligt skick när snurrorna är uttjänta.

Vargen tycks för väldigt många vara en välkommen individ bara den inte är där man själv bor och eller verkar! Ett tydligt exempel på det var den varg som fällde ett rådjur i tätbebyggt område och där man därför beslöt att avliva den.

I dagarna beslöt en rektor hålla skolbarnen inne för att man trodde en varg uppehöll sig i närheten av skolan. Nu var det tydligen ingen varg utan en hund, men länsstyrelsen i det berörda länet tyckte att rektorn tog rätt beslut i förebyggande syfte.

Nu ska alla veta att om vi får en fast vargstam på våra breddgrader så har vi den i våra villaområden vintertid då de flesta bytesdjur så som rådjur uppehåller sig i de flesta fall, i och nära mänsklig bebyggelse.

Särskilt runt Sundsvall är det en tät rådjursstam och vargen är inte lika anonym som våra lodjur som oftast ensamma tyst smyger sig på eller ligger i förhåll på bytesdjuren.

Blir det vargar här så tror jag många skulle ändra uppfattning om vargen – och skulle det byggas vindkraftsparker runt Sundsvalls bergstoppar, till exempel på Södra och Norra bergen och ute på Alnö, tror jag många skulle protestera och inte tycka de är så miljövänliga.

Fårskallen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan