Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Trailerfordon inblandade i flera svåra trafikolyckor – hur många offer krävs innan man stoppar farliga fordonskombinationer?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden har inget direkt samband med insändaren. Foto: Johan Nilsson/TT-arkiv

Annons

Torsdagen den 7 februari 2019 inträffade en trafikolycka på E4 cirka två mil söder om Sundsvall mellan en lastbil med trailer och en personbil. Bilarna färdades i sydlig riktning. Kollisionen var mycket kraftig och fick till följd att personbilens förare, som var ensam i fordonet, dog av skadorna.

Annons

Annons

Av polisens utredning står att det rådde mycket svår ishalka på den aktuella vägsträckan, vilket bland annat framgår av att biltrailern hade svårt att få tillräckligt väggrepp för färd framåt.

Av rapporten framgår även att lastbilstrailern vid kollisionsögonblicket nästintill var stillastående. Lastbilsföraren lär ha uttalat att svårigheten med bilens väggrepp berodde på att trailern hade för lite last och att trycket på drivaxeln därför var för lätt för att driva trailerbilen framåt på den ishala vägbanan.

På aktuella vägsträckan råder hastighetsbegränsning 110 kilometer i timmen. Olyckan inträffade, där vägen övergår från tvåfilig till enfilig väg.

Liknande trailerfordon har varit inblandade i flertalet svåra trafikolyckor, bland annat i Västernorrland. Många röster har höjts för ett förbud i Sverige för denna typ av fordon vid vinterväglag i likhet med grannlandet Norge.

För närvarande gäller att fordon med totalvikt över 3,5 ton ska ha vinterdäck på fordonets drivaxlar under vinterhalvåret. Enligt regeringens förslag, som kan komma att träda i kraft den 1 december 2019, ska samtliga hjul ha vinterdäck även på lastbilar, bussar och släp.

Just nu finns inga förslag till körförbud på vinterväg i Sverige för vissa ifrågasatta fordonskombinationer. Hur många trafikoffer krävs för att myndigheterna i Sverige ska reagera och sätta stopp för denna trafikfarliga fordonskombination?

Synpunkter från en nära anhörig

Annons

Annons

Till toppen av sidan