Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Otrygghet i vardagen – helt slut efter ett dygn av att vara ständigt på vakt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den vardagsångest som infinner sig dag efter dag, otryggheten, oavsett om man är hemma eller borta, kan få vilken människa som helst att tappa framtidstron, skriver "Urinnevånare, som är ensam, vardagsotrygg och skitorolig för vår framtid". Bilden har inget direkt samband med insändaren. Foto: Hasse Holmberg/TT

Annons

Ännu en "orolig" natt. Har skvätt till vid minsta ljud i det gamla hus jag bor i! Är det någon som är på väg in? Ska jag bli hoptejpad och rånad på de pengar jag inte har? Ska jag under vapenhot bli avtvingad koden till mitt bankkort, där pensionen som blev sänkt med 35 kronor nyss är insatt?

Vaknar dödstrött, jag har klarat mig ännu en natt! Tar av mig guldhalsbandet jag fick av barnen på födelsedagen, även ringarna tar jag av mig när jag gör min morgontoalett! Jag ska åka till Birsta och "storhandla idag. Har läst att polisen råder tanter att inte bära guld på sig på grund av rånrisken. Kommer ut på gården och konstaterar att även min gamla bil "genomlevt" natten!

Annons

Måste tanka, kollar noga så att det inte ser konstigt ut innan jag sätter in Visakortet i tankmaskinen. Skyddar koden enligt uppmaning på displayen. Kommer till Willys parkering, kollar runt omkring mig om jag ser nåt konstigt när jag ska låsa bilen. Det kan ju vara någon som "stör ut" nyckeln. Kollar tre gånger att bilen verkligen är låst! Handlar kattmat och kattsand, står inte människan bakom mig i kön konstigt nära när jag ska knappa in koden och betala?

Annons

Går till Ikea för att köpa värmeljus, var ska jag ha telefonen för att inte bli skimmad? Läste nåt om nån plåtburk.

Kommer in på Ikea och tankarna går genast till Ikea i Västerås, där mor och son som blev knivmördade för några år sedan. Undrar om jag måste gå förbi knivarna för att komma till ljusen?

Går sen till myrorna och kollar om det finns nåt garn där att köpa. Där ligger knivarna vakuumförpackade. Skönt, ett litet hinder om någon skulle flippa ur och vilja skära på nån. Kollar telefonen när jag kommer till bilen, en massa konstiga nummer har ringt, sms från Ica om nåt presentkort, hur tar jag nu bort detta utan att komma till nån länk med tjuvar?

Åker hem. Har inte njutit av min shoppingtur utan varit på helspänn hela tiden.

Det står en bil, konstigt till, invid vägkanten på E14, tycks vilja ha hjälp. Kör förbi och tänker på varningarna för vägpirater. Kommer äntligen hem.

Uppmaning av polisen: "Ha dörren låst på dagen även om du är hemma". Låser omsorgsfullt dörren.

Ger katterna mat och är helt jävla slut!

Annons

Telefonen ringer, ytterligare konstiga nummer.

Det mörknar ute, ännu en dag har gått i landet Sverige som aldrig varit tryggare.

Går och lägger mig, läser nyheter på telefon, ytterligare mord, bilbränder, rån... Suckar och lägger bort telefonen. Undrar om mitt samtal med 1177 om mina hemorrojder ligger ute på nätet med personnummer och telefonnummer?

Annons

Försöker sova. Det knäpper och låter konstigt ute på farstubron. Adrenalinpåslag, ingen sömn...

Klimatångest i all ära, men den vardagsångest som infinner sig dag efter dag, otryggheten, oavsett om man är hemma eller borta, kan ju få vilken människa som helst att tappa framtidstron. Ständigt på sin vakt! 

Är jag ensam om dessa tankar och känslor?

Undrar en

Urinnevånare, som är ensam, vardagsotrygg och skitorolig för vår framtid

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan