Annons

Annons

Annons

Annons

EU-valet i Västernorrland 2019

Insändare
Viktigt krav att lämna EU – för att återfå makten över politiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

EU är en klubb som straffar de som inte vill vara med i klubben, hur hänger det ihop med demokratiskt tänkande? undrar Peter Tjernberg.

Bild: TT

Annons

På Vänsterpartiets EU-valskonferens biträddes partistyrelsens förslag om att inte låta kravet på utträde ur EU finnas med i valplattformen. Vänsterpartiet säger sig nu satsa på klimatet och det har jag inget emot, tvärtom! Problemet är nu bara att EU självt stoppar den politik som Vänsterpartiet säger att man står för.

I EU är det fri rörlighet för varor, kapital, tjänster och arbetskraft som gäller, inte solidaritet med utsatta, inte fördelningspolitik, inte avskaffande av klassklyftor utan enbart konkurrens.

Annons

Vad den lagstadgade nyliberalismen leder till ser vi nu i allt fler länder; där tilltron till politiken och politikerna försvinner, där gör alltid högerextrema grupper insteg, det sker i land efter land, i kölvattnet av den nyliberala politik som inte går att ändra på för ett land som är medlemsland i EU. Det är det här som V inte tycks begripa; deras paroller går inte att förverkliga med Sverige kvar i EU.

Annons

Jag har varit EU-motståndare sedan den dag jag förstod hur mycket EU styr. Storföretagen älskar EU, eftersom det EU gör är att man, genom sina olika fördrag, förordningar och direktiv, bestämmer inriktningen på politiken – det går inte att ändra på den inriktningen i ett allmänt val.

I praktiken är det exempelvis förbjudet för Sverige att förstatliga järnvägen (vilket behövs för att få ordning och reda). Det skulle bryta mot konkurrensen och om EU så vill blir det då ett rättsfall, där Sverige kommer att förlora. Politiken har ersatts av juridiken och det är inte så vi ska ha det.

Rätten att kunna välja en annan politik är grundläggande och den rätten upphävdes till stor del den 1 januari 1995, då Sverige blev medlemsland i EU.

Läget ska inte uppfattas som vare sig förtvivlat eller uppgivet; det går att lämna EU. De som värnar om EU-medlemskapet säger att de bland annat gör det av demokratiska skäl. Sedan skyndar de sig att säga att om vi går ur EU så blir vi med all sannolikhet hårt straffade på olika vis av EU.

Annons

EU är en klubb som straffar de som inte vill vara med i klubben, hur hänger det ihop med demokratiskt tänkande?

För att vi ska kunna återfå makten över politiken fortsätter EU-motståndet med oförminskad styrka.

Peter Tjernberg, Folkrörelsen Nej till EU

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan