Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Sjukvårdspartiet vill införa ett lokalt ledarskap och avveckla länsklinikerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren "Sjuksköterska: Högt tryck på Sundsvalls sjukhus – hur ska man orka jobba flera år i det här tempot?".

Jag känner igen mig i din beskrivning, "Sjuksköterska". Jag är själv utbildad specialistsjuksköterska och har 40 års erfarenhet av sjukvård, de senaste 17 åren som enhetschef på IVA.

Annons

Annons

Länsklinikorganisationen har medfört stora problem med vårdköer, överbeläggningar, uppskjutna operationer och en överlastad personal, särskilt vid Sundsvalls sjukhus, skriver Pia Lundin (SJVP).

Bild: Ove Öst

Att minska stafettkostnaderna och bli en mer attraktiv arbetsgivare är Region Västernorrlands största utmaning.

Vi i Sjukvårdspartiet vill decentralisera sjukvården och flytta ansvar och tillit ut i organisationen så du och dina kollegor får påverka mer av er arbetssituation.

Vi vill införa ett lokalt ledarskap och avveckla länsklinikerna och den toppstyrning de bidrar med. Länsklinikorganisationen har medfört stora problem med vårdköer, överbeläggningar, uppskjutna operationer och en överlastad personal, särskilt vid Sundsvalls sjukhus.

Vi vill istället införa sammanhållna vårdområden med Norrtäljemodellen som förebild. I Norrtälje har denna organisationsmodell varit innovativ, effektiv och skapat mervärde för patienter, brukare, närstående och medarbetare. Modellen är uppmärksammad internationellt, och lyfts fram av regeringen och Annika Strandhäll (S) som en förebild att ta efter.  

Din beskrivning om att patienter skulle bli kvar på avdelningen istället för att tas emot av kommunen skulle lösas med hjälp av Norrtäljemodellen. Den kommunala vård och omsorgen skulle tillsammans med regionens sjukvård bedrivas under en gemensam organisation och huvudman.

Annons

Du får gärna ta kontakt med mig direkt för ett fortsatt samtal om er arbetssituation. Och jag kommer gärna på studiebesök.

Pia Lundin (SJVP), regionråd i opposition och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan