Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Socialdemokraterna borde sopa framför egen dörr istället för att skylla på M- och KD-budgeten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på Niklas Säwéns (S) insändare "M/KD-budgeten är en större utmaning än terrängcykel".

Annons

Sundsvalls kommuns samlade underskott för 2018 landade på 106 miljoner kronor. För den nämnd som Niklas Säwén ansvarar för, socialnämnden, landade underskottet på 140 miljoner kronor. Det är ett djupt oroväckande ekonomiskt läge för såväl hela kommunen som socialnämnden. När dessa siffror nu diskuteras ska det beaktas att detta sker under brinnande högkonjunktur i en kommun med hög skatt och hög belåning.

Annons

Sundsvalls kommun går en dyster ekonomisk framtid till mötes om inte konkreta åtgärder vidtas för att förändra ekonomin. Att som ledande företrädare för Socialdemokraterna då vifta bort och raljera över 400 000 kr i sammanhanget framstår som nonchalant. Även om inte denna summa kommer att rädda kommunens ekonomi så borde inställningen hos ansvariga politiker i kommunen istället vara att alla nämnder och förvaltningar ska dra åt svångremmen och vända på alla skattekronor.

Att ha ordning i ekonomin handlar i grunden om att säkerställa välfärden både nu och i framtiden. Vi moderater och kristdemokrater drar oss inte för att säga att vi prioriterar skolan, vården och omsorgen i kommunens verksamheter. När kommer sådana besked från Socialdemokraterna?

Socialdemokraterna har styrt Sundsvalls kommun i 40 år. Ni har haft alla förutsättningar för att förändra och leda kommunen i en annan ekonomisk riktning än den vi nu befinner oss i. Därför duger det inte att skylla på Moderaternas och Kristdemokraternas budget i riksdagen. Särskilt inte när samma budget innebär bättre förutsättningar till kommunen i jämförelse med regeringens förslag till budget.

Annons

Sundsvalls kommun får i den jämförelsen, 32, 4 miljoner kronor mer till välfärden. Och samtidigt får 58 446 pensionärer och 126 000 löntagare i Västernorrland sänkt skatt samt 250 nya polisanställda. Förutsättningarna finns, nu återstår bara att verkställa dem.

Liza-Maria Norlin, gruppledare (KD)

Viktoria Jansson, gruppledare (M)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan