Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Arbetsförmedlingen gör mer än att förmedla arbete – befogad oro när myndigheten minskar sin närvaro

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När beskedet om vilka kontor som föreslås läggas ner blev det konkret. Arbetsförmedlingen gör så mycket mer än att bara förmedla arbete och nuvarande funktioner gör ett ovärderligt arbete i samarbete med andra myndigheter och aktörer.

Annons

När Arbetsförmedlingen drastiskt minskar sin närvaro i många kommuner är det befogat att detta skapar en oro både för de som behöver Arbetsförmedlingens insatser och andra aktörer som är nöjda med samarbetet, skriver arbetsförmedlaren Daniel Thörner.

Bild: TT

Många kommuner har den senaste tiden gett uttryck för det viktiga samarbete som finns med Arbetsförmedlingen och som betyder mycket för den enskilde mot ett nytt arbete. När Arbetsförmedlingen drastiskt minskar sin närvaro i många kommuner är det befogat att detta skapar en oro både för de som behöver Arbetsförmedlingens insatser och andra aktörer som är nöjda med samarbetet.

Annons

Redan idag finns det ett utvecklat samarbete med privata aktörer inom matchningsverksamheten. Det handlar om 60 procent, vilket redan är en stor del. Utöver det finns det ett gott samarbete med många kommuner i det konkreta matchningsarbetet för att resultatet ska bli så bra och kostnadseffektivt som möjligt.

Detta är ett ansvarsfullt och viktigt arbete som görs. Det finns också ett gott samarbete med andra myndigheter i det rehabiliterande arbetet och nu när neddragningar görs finns det även en oro inför vad detta kan betyda i framtiden.

Det förstärka samarbetet med Försäkringskassan är också en annan viktig del.

Utöver detta görs fantastiska insatser i etableringsprogrammet där nyanlända får stöd i vägen mot ett nytt arbete och utbildning och även där är samverkan med andra aktörer viktig. Både goda kontakter med det lokala näringslivet och andra aktörer inom lokalsamhället är absolut nödvändig detta blir mer komplicerat att söka via distansservice.

Annons

Det är också av stor vikt att landsbygden får ett så effektivt stöd som möjligt och där är en oro logiskt när så stora neddragningar görs.

Stora avstånd till närmaste kontor är en aspekt men också att det finns goda och upparbetade kontakter sedan tidigare, och när neddragningar görs måste saker och ting som är inte är ”lika” nödvändiga prioriteras bort.

Daniel Thörner, arbetsförmedlare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan