Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Problemet med fattigdom försvinner inte med ett tiggeriförbud

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För många är det svårt att se människor som tigger runt om i Sverige. Insatser behövs som motverkar den fattigdom som är orsaken till tiggeriet.

Att som Moderaterna förbjuda symptomen av fattigdom i stället för att gå till orsaken anser vi i Centerpartiet vara att ta lätt på människors djupaste problem, skriver debattförfattarna.

Bild: TT

Annons

Under kommunfullmäktige 25/3 här i Sundsvall fick vi se en motion från Moderaterna om att förbjuda passiv insamling av pengar (tiggeri). Att som Moderaterna förbjuda symptomen av fattigdom i stället för att gå till orsaken anser vi i Centerpartiet vara att ta lätt på människors djupaste problem.

Annons

I Sverige spelar civilsamhället en otroligt viktig roll för att hjälpa de fattiga människor som tigger. I Centerpartiet tror vi på samarbeten med ideella organisationer, för att bland annat hjälpa människor att söka jobb. Specifikt för Sundsvall har vi Slink In, som kan ge tid för återhämtning samt stöttning att ta klivet till ett annat liv.

Många av dem som tigger i Sverige och Sundsvall kommer från andra EU-länder där de lever under svåra förhållanden. Den fria rörligheten inom EU gäller lika för alla EU-medborgare, också unionens fattigaste. Att tigga har blivit ett av få sätt att göra något åt sin situation.

EU behöver samarbeta för att förbättra deras situation på riktigt och från grunden. Om medlemsländer inte lever upp till sina åtaganden behöver EU dessutom kunna sätta press.

Vi i Centerpartiet Sundsvall tror på att ge människor möjligheter i stället för förbud. Vi tror på alla människors lika värde och rätt till en bättre framtid.

Centerpartiet Sundsvall, genom Rebecka Mc Neill, CUF, Hans Forsberg, ordförande och Sanna Jonsson, gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan