Annons

Annons

Annons

Skolnedläggningen i Alby

Debatt
DEBATT: Slarvfel av utbildningsnämnden – gör en komplett utredning av Alby skolas nedläggning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När man följer turerna i utbildningsnämnden i Ånge, främst när det gäller Alby skola, så får i alla fall jag en olustig känsla att tjänstemän och politiker antingen är okunniga eller genar i beslutsgång.

Alby skola.

Bild: Arkivbild

Först är skälet till nedläggningsförslaget ”en kvalitets- och kompetensfråga” men i samma artikel nämns besparingar på 1,5 miljoner (ST 14 mars).

Annons

Sedan i ett brev ifrån skolchefen är nedläggningen en del av ”ett långsiktigt planeringsarbete”, borde det då inte funnits en klar utredning eller har kommunen en annan uppfattning om vad långsiktighet är? (ST 16 mars)

Annons

Efter att kommunen haft möte med berörda vårdnadshavare är skälet återigen ”en kvalitets och kompetensfråga” men även en besparing på 2 miljoner, alltså 500 000 kr till fem dagar senare! (ST 19 mars)

När kommunstyrelsen AU sedan behandlar frågan, då ställer man Alby skola mot musikskolan, särskolan och elevstöd. Det här visar på att någon utredning inte finns när det ifrågasätts så kommer motförslag upp på bordet, någon som rimligen borde funnits i en komplett och väl genomarbetad utredning. Sedan framkommer att man kompletterar och diarieför andra handlingar än dom som behandlats vid utbildningsnämndens möte och har skriver ett protokoll som inte speglar vad som skedde på mötet. Det visar ännu mer på ett dåligt hanterat ärende och en kunskapsbrist hos ansvariga. (ST 26 mars)

Annons

Slutligen får kommunstyrelsens AU begära kompletteringar, något som rimligen borde funnits redan när utbildningsnämnden behandlade frågan! (ST 26 mars)

Annons

Som lök på laxen lyckas utbildningsnämnden röra till ett sedan tidigare fattat beslut gällande erbjudande om allmän förskola till barn mellan tre och fem år. (ST 27 mars)

Sammantaget så måste kommunen och dess tjänstemän göra om och göra rätt! Gör en komplett utredning vad det innebär ekonomiskt och samhällsmässigt att lägga ner Alby skola, som skall redovisas i god tid innan beslut!

Samtidigt bör en utredning av kommunens totala organisation genomföras, för kanske kan de pengar man tror sig spara hittas någon annanstans?

Se även över behovet av utbildning hos de förtroendevalda och komplettera vid behov så slipper vi mer slarvfel!

Irriterad Västrabo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan