Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Moderaterna ville införa Huskurage i Sundsvall – men de styrande politikerna sa nej

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är många som sett dokumentären om sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson. Om en misshandel som fick pågå. Om psykisk och fysisk misshandel som långsamt bröt ner en stark röst.

Lika många som sett dokumentären är berörda av Josefins livsöde. Det är vi också. Men vi är också frustrerade, arga och vill se förändring, skriver ledamöter och ersättare för Moderaterna i kommunfullmäktige.

Dokumentären och berättelsen om Josefin griper tag och berör. Lika många som sett dokumentären är berörda av Josefins livsöde. Det är vi också. Men vi är också frustrerade, arga och vill se förändring.

Josefin Nilsson hade påbörjat en bok om sitt liv och om den misshandel hon fick utstå. Hon hann aldrig färdigställa och ge ut boken. Men en vän till Josefin läser i dokumentären upp ett utdrag från boken. ”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta. Det kändes, att nu gick jag sönder”.

Annons

Annons

Vi kan inte undgå att undra – vad hade hänt om misshandeln hade störts? Om en granne ringt på lägenhetsdörren, innan Josefin kastades i väggen? Vad hade hänt om fler grannar gemensamt hade ifrågasatt och uppmärksammat det som hände?

Josefin fick sina ryggkotor förstörda. Hon levde med ständig värk, flertalet operationer och värktabletter innan hon till slut somnade in, 46 år gammal. Josefins öde är tyvärr inte unikt, det finns fler som Josefin. Varje år dör 15–20 kvinnor av våld i en nära relation. Under 2017 anmäldes 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret.

På senaste kommunfullmäktige behandlades en motion från Moderaterna. Den handlade om att införa Huskurage i Mitthem samt att uppmuntra övriga bostadsbolag i Sundsvall att införa Huskurage. Huskurage är en ideell förening som utbildar och ger verktyg till boende i flerfamiljshus om vad man som granne kan göra när man misstänker att en granne blir utsatt för våld. Det handlar inte om att ingripa personligen eller att utföra det arbete som endast polisen ska och bör göra. Det kan till exempel handla om att bara ringa på dörrklockan, att störa en pågående misshandel, och sedan gå därifrån.

Att införa Huskurage kommer inte att lösa alla problem, men det är ett viktigt steg på vägen. Vi politiker varken kan eller ska tvinga fram civilkurage men vi kan uppmuntra detsamma och göra det enklare för de som vill göra något. Därför vill vi införa Huskurage.

Det är olyckligt att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet sa nej till detta i kommunfullmäktige.

Ledamöter och ersättare för Moderaterna i kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan