Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Våldet och kränkningarna i Sundsvalls skolor måste upphöra

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nyligen rapporterade Sundsvalls Tidning om de ökade anmälningarna om våld, trakasserier, hot och kränkningar i Sundsvalls skolor. Det var både bedrövande och upprörande läsning.

I Sundsvalls kommun finns en uttalad nolltolerans mot våld och trakasserier i skolan, konstigt vore ju annat. Men denna nolltolerans är bara tomma ord om den inte efterföljs med kontinuitet och systematiskt arbete från politiken, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

I Sundsvalls kommun finns en uttalad nolltolerans mot våld och trakasserier i skolan, konstigt vore ju annat. Men denna nolltolerans är bara tomma ord om den inte efterföljs med kontinuitet och systematiskt arbete från politiken. Det arbetet har tyvärr inte alltid gjorts.

Moderaternas ambition och självklara målsättning är att alla, såväl elever som lärare, ska känna sig trygga i skolan. Nolltolerans mot våld och trakasserier ska aldrig upplevas eller hanteras som en utopi eller ett ouppnåeligt mål. Det ska vara en strävan och ett mål som vi arbetar mot genom systematiskt arbete. 

Annons

Annons

Så länge som det finns elever och lärare som går till skolan med en klump i magen av rädsla för vad de kan utsättas för under skoldagen ska det här arbetet prioriteras högt. Så är det inte idag.

Verktygen för lärare och rektorer att hantera den här typen av händelser finns redan reglerade i Skollagen. I Skollagen finns en konsekvenstrappa och konkreta åtgärder för olika situationer. Dessa ska användas konsekvent och likvärdigt på alla Sundsvalls skolor, utan undantag.

I Sundsvalls Tidning den 13 april finns att läsa flera exempel från de anmälningar som gjorts i skolor i Sundsvall och Timrå. Det handlar om både grovt våld och andra kränkningar. Där går bland annat att läsa ”under en lektion i sjätte klass går en elev upp bakom en pojke och tar ett tag kring hans huvud. I den andra handen håller eleven en skalpell som han rispar upp ett sår med på den andres hals”.

Föreställ dig att den här typen av händelser skulle ske på en arbetsplats där bara vuxna arbetar. Det skulle bli stora uppslag som hanteras av polis och rättsväsende. I skolan är det bara en i mängden av de anmälningar som kommit in. Varför ska vi acceptera en sådan skillnad?

Annons

Det gör inte vi och kommer aldrig att göra. Vi moderater kräver handling bakom ordet Nolltolerans mot våld och trakasserier i skolan.

Viktoria Jansson, ledamot (M) i barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg, ledamot (M) i barn- och utbildningsnämnden

Jonas Ivarsson, ersättare (M) i barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan