Annons

Annons

Annons

EU-valet i Västernorrland 2019

Debatt
DEBATT: Rösta grönt, liberalt och centerpartistiskt i EU-valet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Valet till Europaparlamentet den 26 maj är ett värderingsval som spelar roll vilket Europa vi vill se. Vilka värderingar och vilka politiker vill vi skicka till Bryssel. Ska vi skicka konspiratoriska klimatförnekare eller gröna liberaler som kämpar för mer förnybart och mindre fossilt? Centerpartiet vill minska utsläppen och skapa en grön, hållbar tillväxt.

Bild: TT, Arkivbild

När andra vill lägga alla sina pengar på kärnkraft och europeisk koldioxidskatt går Centerpartiet till val på en politik som fungerar. Vi går till val på att EU ska höja sina klimatambitioner. Det måste bli dyrare att släppa ut.

Annons

Annons

Det vill vi göra genom att utöka EU:s stora forskningsprogram och styra mer pengar mot klimatåtgärder. Men inte bara det, vi måste ställa hårdare krav på europeisk bilindustri och vi vill skärpa EU:s system för handel med utsläppsrätter. Redan nu är systemet för utsläppshandeln på plats och har ökat kostnaden att skita ner med omkring 90 procent, på bara ett år. Det här systemet måste fortsätta och det måste förbättras.

Transporterna runt om i Europa släpper ut mycket. Inte minst i vårt avlånga land är de en stor anledning till klimatutmaningen. Vi måste därför ha fler gröna transporter i Europa. Det innebär att vi behöver satsa på tåget. Det behövs fyra viktiga satsningar som kommer göra tågresande mer attraktivt: Mer konkurrens på järnvägsnäten, stärkta passagerarrättigheter, enklare bokningssystem och en utbyggd infrastruktur.

Flyget måste bättre bekosta sin klimatpåverkan och EU bör införa obligatorisk inblandning av biobränsle i flygtanken. Vi ska inte sluta flyga, inte sluta upptäcka världen, men vi måste göra det mer klimatvänligt genom grönare bränslen och ny teknik.

Även miljön måste tas på allvar. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. Vi kan ha mer plast i haven än fisk till 2050 om vi inte gör något. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter. 

Annons

Annons

Vi måste förbjuda fler engångsartiklar i plast, förstärka återvinningen på sådant som inte kan förbjudas och hitta fossilfria alternativ till plast. Här är den svenska skogsindustrin helt avgörande för att ersätta plasten med biobaserade produkter.

Vill du förbättra för miljön och klimatet, rösta då för en grön och liberal kandidat i EU-valet den 26 maj. Rösta på en Centerpartist. 

Fredrick Federley (C), toppkandidat inför EU-valet

Jonny Lundin (C), kandidat från Västernorrland inför EU-valet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan