Annons

Annons

Annons

EU-valet i Västernorrland 2019

Debatt
DEBATT: Klimatnödläge råder – vi måste agera nu

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet har i flera år sagt att det råder klimatnödläge. Det är bra att fler partier nu vaknar och inser allvaret, men det räcker inte att bara erkänna att situationen är akut. Vi måste också agera. Tyvärr ser vi inte många konkreta förslag från andra partier på hur de bidrar till den helt nödvändiga klimatomställningen. Och under lång tid har engagemanget för klimatet i EU-parlamentet varit lågt från andra partier utom från de gröna.

Under lång tid har engagemanget för klimatet i EU-parlamentet varit lågt från andra partier utom från de gröna, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Att ta klimathotet på allvar är en fråga om att värna mänsklig säkerhet. Att fortsätta ignorera de konsekvenser extremväder och allt högre temperaturer har riskerar få katastrofala följder.

Annons

Annons

Såväl den svenska försvarsberedningen som amerikanska Pentagon gör bedömningen att klimatförändringarna är ett allvarligt säkerhetshot. Trots detta förminskas försvarsdebatten alltför ofta till att enbart handla om militära satsningar.

Att enbart satsa på det militära möter en helt inaktuell hotbild. Framtidens säkerhetshot är betydligt mer komplexa, där klimatförändringar och naturkatastrofer inte ska underskattas.

Miljöpartiet går därför till EU-val på att öka Europas satsningar på krisberedskap. Vi måste se till att EU har kapacitet att möta hot som klimatförändringar, naturkatastrofer, cyberattacker, våldsbejakande extremism och pandemier.

Vi vill även se till att kapaciteten att bekämpa skogsbränder ska finnas stationerad i Norden.

Om det brinner samtidigt i många europeiska länder måste också vi i Norden ha beredskap både att klara egna behov, men också kunna stötta andra EU-länder, så som vi fick hjälp av Italien och Polen.

Skogsbrandsutredningen som presenterades i februari konstaterar att Sverige inte är tillräckligt rustat för kommande skogsbränder. På nationell nivå vill vi därför öka anslagen till civilförsvaret samt förbättra samordningen så att vi bättre klarar klimatrelaterade kriser och hot. Vidare vill vi öka Sveriges självförsörjning på livsmedel till 80 procent och göra Sverige mindre beroende av utländsk olja. Motståndskraften i samhället måste öka.

Annons

Miljöpartiet har arbetat med klimatfrågan i över 30 år. Vi vet att vi behöver agera nu, och att vi behöver göra det med kraft för att kunna möta framtidens största säkerhetshot. När det blir allt vanligare med höga temperaturer, torka och skördar som slår fel måste Sverige stå redo att möta klimatkrisen.

Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och kandidat på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet

Brita Wessinger, kandidat för Miljöpartiet till Europaparlamentet, Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan