Annons

Annons

Annons

EU-valet i Västernorrland 2019

Debatt
DEBATT: Högerextrema partier på frammarsch i Europa – därför är det viktigt att rösta i EU-valet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På söndag är det sista chansen att rösta i EU-valet. Låt oss berätta varför det är så viktigt att du tar dig iväg till vallokalen.

Låt inte bli att rösta. För då finns risken att vi på måndag slår upp ögonen i ett kallare, hårdare och mer extremt Europa, där både kvinnor och löntagare får se sina rättigheter hotade, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

På flera håll i Europa är högerextrema partier på frammarsch. Det betyder på ren svenska att politiska partier med mycket dunkla agendor försöker få grepp om vår världsdel.

De utmålar sig ofta som företrädare för vanligt folk. Men vid en närmare titt så kan man se att de här partierna driver en politik som är usel både för kvinnor och arbetare. De ger sig också på rättsväsendet och de fria medierna.

Annons

Här är några konkreta exempel:

· I flera länder vill konservativa och högerextrema krafter inskränka aborträtten.

Annons

· I Ungern har nationalkonservativa Fidesz instiftat en ny ”slavlag”, som innebär att arbetsgivaren kan beordra upp till 400 timmar övertid per år men inte betala för det förrän tre år senare.

I samma land angrips hbtq-personers rättigheter samtidigt som regeringen försöker kontrollera medierna och akademin.

· I Polen har man gett sig på såväl rättsväsendet som yttrandefriheten. I landets public service förekommer enligt uppgift censur.

Du kanske tänker att det här aldrig skulle hända i Sverige. Med det här är faktiskt en utveckling som hyllas av SD.

Och på tal om SD: i Europaparlamentet röstar de konsekvent emot förslag som skulle öka tryggheten för svenska löntagare. Och så sent som i december 2018 röstade båda SD:s ledamöter i EU för ett förslag som slår fast att ”den första mänskliga rättigheten är rätten till liv från befruktningsögonblicket till den naturliga döden” – vilket i praktiken är ett ställningstagande mot abort.

Vi socialdemokrater lovar att fortsätta kampen för ett öppet och solidariskt Europa, som står upp för mänskliga rättigheter, värnar rättsstatens principer och slår vakt om alla människors lika värde. Vi vill ha ett Europa där fler jobbar till bra villkor och som dessutom tar täten i klimatomställningen.

Annons

Så vad du än gör – låt inte bli att rösta. För då finns risken att vi på måndag slår upp ögonen i ett kallare, hårdare och mer extremt Europa, där både kvinnor och löntagare får se sina rättigheter hotade.

Stå istället upp för demokrati, fler schyssta jobb och ett bättre klimat – rösta på Socialdemokraterna!

Peder Björk (S), Västernorrland, kandidat till Europaparlamentet

Anna-Belle Strömberg (S), Västernorrland, kandidat till Europaparlamentet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan