Annons

Annons

Annons

Annons

Västermalm

Debatt
DEBATT: Replik: 5G-nätet i Sundsvall skapar nya möjligheter för samhället – och det finns inget skäl till oro

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När Mittuniversitetet och Telia inviger Sveriges tredje 5G-nät i Sundsvall den här veckan öppnar det upp helt nya möjligheter för samhället. Det handlar om ett internet för alla uppkopplade saker, om autonoma system – som självkörande bilar och robotar i industrin – och smarta system för trafik och sjukvård. Kort sagt så handlar det om konkurrenskraft. För start-ups, tech-bolag, offentlig sektor, storföretag, för Västernorrland och för Sverige i sin helhet.

I 5G-nätet som lanseras kommer Mittuniversitetets forskare och studenter tillsammans med storföretag och entreprenörer utveckla framtidens trådlösa kommunikation inom industrin, skriver debattförfattarna.

Bild: Eva Lena Olsson

I nätet som lanseras kommer Mittuniversitetets forskare och studenter tillsammans med storföretag och entreprenörer utveckla framtidens trådlösa kommunikation inom industrin. Ambitionen är att bygga en stark nationell och internationell forskning inom området som bidrar till att regionens företag får ett försprång i den nya tekniken. Vi vill att denna etablering ska engagera och inspirera till innovation och den har redan skapat stort engagemang och positiv energi.

Annons

Annons

I ST 26 maj skriver Erika Nordlander och Sara Jacobsson i en insändare att de är oroliga för hälsorisker kopplat till 5G-nätet på Mittuniversitetets campus. Det behöver de inte vara.

5G-tekniken må vara ny, men radiovågor har det forskats på i decennier. De referensvärden som Strålsäkerhetsmyndigheten fastställer – och Telia följer – gäller oavsett teknik. Det är decennier av forskning som ligger bakom de referensvärden som används i Sverige och i andra delar av världen.

Vi har respekt och förståelse för att införandet av ny teknik kan väcka frågor och funderingar, men det är olyckligt att skribenterna påstår att projektet genomförts under ”hysch-pysch”. Det stämmer inte alls. Vi har kommunicerat öppet kring projektet ett flertal gånger sedan intentionsförklaringen skrevs på i december 2018 och vår ambition är att fortsätta med det även efter invigningen.

De referensvärden som gäller i Sverige är restriktiva och baseras på internationella gränsvärden rekommenderade av Världshälsoorganisationen. Dessa gränsvärden ses kontinuerligt över av oberoende forskare och experter. Det ger oss och andra aktörer tydliga, forskningsbaserade riktlinjer att förhålla oss till. Vi känner oss trygga i detta och det kan även Sundsvallsbor, studenter och anställda vid Mittuniversitetet göra.

Mattias O´Nils, centrumledare, forskningscentret STC, Mittuniversitetet

Mats Lundbäck, teknisk chef, Telia Sverige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan