Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Erik Ullenhags avhopp visar varför han var den bäste partiledarkandidaten

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under utfrågning av partiledarkandidaterna. Foto: Henrik Montgomery

Annons

På fredag väljer Liberalerna Nyamko Sabuni till ny partiledare efter Jan Björklund. Det står klart efter att Erik Ullenhag på tisdagen via en debattartikel i Aftonbladet meddelade att han hoppar av sin kandidatur.

Ledarsidan har tidigare tagit parti för Ullenhag i partiledarstriden, men också konstaterat att om han skulle väljas så ökar risken för svekdebatt och ytterligare splittring inom partiet.

Annons

Annons

Under den senaste månaden har kandidaterna Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson, som hoppade av i söndags, besökt olika platser i Sverige både på tu man hand och tillsammans. De har debatterat och visat vad som skiljer dem åt, men också vad som förenar.

Parallellt med detta har partimedlemmarna kampanjat för sina respektive kandidater, och det har inte alltid varit vackert.

Länsförbunden har haft omröstningar, de flesta har röstat fram Sabuni men i till exempel Dalarna valde förbundet att gå emot medlemsomröstningen och nominera Sabuni trots att medlemmarna ville ha Ullenhag. Flera ombud har gått ut och sagt att de ska rösta på Ullenhag trots att deras föreningar nominerat Sabuni. Det har talats om att interndemokratin i partiet urholkas.

Därför gör Ullenhag helt rätt som kastar in handduken. Inte för att han i förväg är besegrad, vi vet inte att Sabuni hade valts om Ullenhag funnits kvar som alternativ. Utan för att han tar sitt ansvar för att begränsa skadorna som partiet redan har svårt att reparera. Det vill säga exakt den sortens ansvarstagande som hade behövts för att laga partiet efter flera år av otydlighet, tappat väljarstöd och inre strider.

I sin debattartikel skriver Ullenhag: "Ett sista medskick har jag dock till alla aktiva liberaler. Ta hand om varandra. Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp. Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater."

Annons

Annons

Här sätter han fingret på hur den politiska debatten har utvecklats i Sverige de senaste åren, något som många är bekymrade över. Det Ullenhag beskriver var senast tydligt i samband med regeringsbildningen, där de hårda ord som kastades mellan tidigare allianskollegor var obehagliga att bevittna.

Ullenhag har talat om ett snällare Sverige. Detta har han hånats för. Nu lämnar han walk over till Nyamko Sabuni. Det har varit svårt att få grepp om vad Sabuni faktiskt vill. Dock har hon gjort en del problematiska uttalanden inte minst när det kommer till migrationen, uttalanden som många liberaler värjer sig emot och oroas över. Flera av dem jag talat med säger att de kommer att lämna Liberalerna om Sabuni blir ny partiledare.

Den splittring Erik Ullenhag försöker undvika kommer att drabba Liberalerna även nu när endast en kandidat återstår till partiledarposten. Visst ska Sabuni få en chans att visa vad hon går för, försöka ena partiet och bevisa att hon står för de liberala grundvärderingarna. Men om hon misslyckas är det bara att hoppas att Ullenhag står beredd att ta över, och ta det ansvar han tycks skickad att ta. För partiet, och för ett snällare Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan