Annons

Annons

Annons

krönika

Lisa Gemmel
Lisa Gemmel: Jag hoppas att det blir en regnig sommar

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Manish Swarup

Annons

Det regnade i Stockholm när jag klev av Finlandsfärjan för att påbörja sommaren Sverigevistelse. Min fyraåring var förstörd. När ska det sluta regna? undrade hen gråtande. Snart, bedyrade jag och barnets pappa, men med förra sommaren i minnet hoppades jag att det skulle fortsätta att regna ett bra tag till.

Vatten är förutsättningen för liv, både för dess uppkomst och för dess överlevnad. Av allt vatten på jorden är endast 3 procent sötvatten. Ändå tenderar vi att behandla dricksvatten som en oändlig resurs. Vi duschar länge, diskar under rinnande vatten och stänger inte av kranen medan vi borstar tänderna. I snitt förbrukar en svensk 140 liter vatten per dygn.

I Indiens sjätte största stad Chennai är vattnet slut. Hundratusentals människor köar varje morgon för att få sin knappa vattenranson. Skolor och restauranger håller stängt. Det har uppstått bråk i vattenköerna och sjukhusen utför endast de nödvändigaste operationerna. Satellitbilder visar på torrlagda sjöar. Läget är akut.

Annons

Annons

Chennai är inte ensam om sitt öde. 21 städer i Indien, med en sammanlagd befolkning på 100 miljoner människor, riskerar att stå utan grundvatten 2020. Klimatförändringarna och dåligt underhåll av vattentäkter har lett till Indiens vattenkris.

I Sverige har förra sommarens torka satt sina spår. Grundvattennivåerna på Gotland och i södra Svealand är mycket låga. Blir sommaren lika torr som förra sommaren, kan det bli tal om vattenransonering i de värst drabbade områdena. Klimatförändringarna och svenskarnas vattenanvändning sätter djupa spår, inte bara i Sverige.

Enligt organisationen WaterAid är svenskens egentliga vattenkonsumtion, den så kallade virtuella vattenkonsumtionen, 3 900 liter per person. I det räknas vatten som går åt till produktion av mat, kläder och varor in. Inte sällan produceras de varor vi i Sverige förbrukar i länder där någon av de 844 miljoner människor som saknar tillgång till rent vatten lever.

4 miljarder människor, mer än hälften av jordens befolkning, lever idag i områden med vattenbrist. Sverige är inget undantag, även om den inte är lika påtaglig för gotlänningarna som för Chennais invånare.

Precis som klimatkrisen är vattenkrisen global och orsakad av människans vidlyftiga leverne. Svenskar bidrar till vattenbristen genom att konsumera varor som tar stora mängder vatten att producera. För att producera ett kilo avokado går det åt ungefär 2 000 liter vatten. Svensken dricker 25 liter köpt, och ofta utländskt, vatten per år, trots att vi har färskt vatten i kranen för endast 4 öre per liter.

Annons

Annons

Även om vi inte riskerar vattenbrist i Sverige som helhet, bör vi fundera över vår vattenkonsumtion och då i hela vår konsumtionskedja. När över hälften av världens befolkning har brist på vatten kan inte vi svenskar köpa avokado som det inte fanns någon morgondag.

Om bråken i vattenköerna i Chennai är en vägvisare, kan vi vänta oss ännu fler konflikter i vattenbristens spår, sannolikt även krig. Jag kommer därför att fortsätta att hoppas på regn, i Stockholm såväl som i Chennai.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan