Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: När blev det ett brott att rädda människor från drunkning?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Sea Watch anlöper hamnen i Lampedusas. Foto: Elio Desiderio

Annons

Carola Rackete är en tysk sjökapten som häromdagen anlöpte hamnen i Lampedusa i Italien, med 53 flyktingar ombord. Flyktingar som hennes skepp Sea Watch plockat upp från en flotte utanför Libyens kust.

Där borde berättelsen vara slut. Uppdrag utfört, bra jobbat!

Istället sattes Carola Rackete i husarrest i Italien, och nu riskerar hon upp till tio års fängelse för att ha trotsat förbudet att gå i land, samt misstankar om att hon underlättat illegal migration.

Annons

Annons

Det är faktiskt helt absurt.

Det är inte ens fyra år sedan hela Europa berördes av bilden på Alan Kurdi, treåringen som drunknat i Medelhavet på flykt till Europa. Fyra år sedan, och en evighet.

Då fanns ett nyhetsvärde i att människor drunknade på Medelhavet då de flydde. Uppslutningen för att rädda drunknande människor var enorm.

Knappt fyra år senare är andelen som drunknar då de flyr över havet högre. Det har blivit svårare att ta sig över, och antalet räddningsfartyg har minskat.

De räddningsfartyg som finns har stora svårigheter att ta sig i land med de människor som räddats ur havet, då hamnar i både Spanien och Italien förbjuder dem att gå i land. Detta trots att det finns andra europeiska länder som erbjudit sig att ta emot flyktingarna.

Italien har med rätta kritiserats av tyska topp-politiker för beslutet att sätta Carola Rackete i husarrest. Förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier har sagt vad varje rimlig människa tänker; "Den som räddar liv är ingen brottsling."

Regelverket är inte helt solklart, men man måste nog säga att Italien indirekt bryter mot internationella konventioner gällande sjöräddning.

Det är en självklarhet för sjöfolk att ställa upp för varandra, och hjälpa den som är i sjönöd så länge man inte utsätter sig själv eller andra för fara.

Det är också en självklar reflex för de allra flesta människor att undsätta den som håller på att drunkna.

Italien 2019 är en skam för Europa, när de fängslar den som gör det enda rätta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan