Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Fastighetsägarna tjänar på bostadsbristen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på Fastighetsägarna Mittnords insändare "Hyresgästföreningen försvarar systemet före människan" som replikerar på vår tidigare insändare "Social housing är ingen lösning".

Annons

Annons

Bild: TT, Arkivbild

I vårt svar på Fastighetsägarna Mittnords vaga utspel om social housing beskriver vi de grundläggande orsakerna till att fler och fler människor ställs utanför bostadsmarknaden. Vi menar att det inte är någon ”bostadspolitisk modell” som misslyckats, det är marknadens egna mekanismer som lett till denna exkludering.

Att då endast rikta åtgärder mot enskilda individer vore att kapitulera inför bostadsproblematiken som om den vore ett individuellt problem. Det är snarare just avsaknaden av en aktiv bostadspolitik som lett oss dit vi är idag.

Friberg och Grip från Fastighetsägarna kallar vår förklaringsmodell för ”projicering”, vad det nu kan innebära, men faktum kvarstår - social housing adresserar inte det grundläggande problemet. Det är istället en symtomatisk åtgärd som endast syftar till att upprätthålla efterfrågan, och därmed höga prisnivåer, på bostäder som vanliga människor inte har råd att efterfråga av egen kraft.

För att Fastighetsägarnas resonemang ska bli begripligt, är det viktigt att komma ihåg att det inte är den generella bostadsbristen organisationen vill adressera. Tvärtom tjänar ju deras medlemmar på att det finns en avsaknad av bostäder. Social housing skulle innebära att skattemedel går till att subventionera dessa vinster ytterligare. Snacka om ”tvivelaktig akutlösning”.

Annons

Annons

Vi står fast vid att det behövs en generell bostadspolitik med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i fokus.

Morgan Hoppman, ordförande Hyresgästföreningen Örnsköldsvik

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Sundsvall/Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan