Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Ebba Busch Thor talar med kluven tunga

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Foto: Janerik Henriksson

Annons

Den mest uppmärksammade händelsen under Almedalsveckan hände inte ens i Almedalen, utan i riksdagshuset, där Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) åt en gemensam lunch och diskuterade bland annat migrationspolitik.

Inför valet ifjol var Allianspartierna överens om att försöka bilda en alliansregering. Då var Busch Thor tydlig med att något samarbete med SD inte var aktuellt. Hon gick så långt som att säga att ett SD-samarbete inte var aktuellt på 20 års sikt.

I en intervju med Göteborgs-Posten fick hon frågan om hur mycket SD skulle behöva förändras för att ett samarbete skulle bli aktuellt och hon svarade: "Mycket. Jag ser inte de tendenserna i SD ännu, det är därför jag säger att det inte är aktuellt för oss att förhandla med dem."

Annons

Liknande svar gav hon till andra medier, med hänvisning till värderingsskillnader mellan partierna. Till DN sade hon att det skulle krävas att SD står upp för alla människors lika värde.

Annons

Därför är det häpnadsväckande att hon häromdagen på frågan om vad som förändrats svarar: "Ingenting, faktiskt. Jag ser fortfarande inte att man har rört sig ifrån det som är djupt problematiskt. Och jag ser inte den rörelsen och förändringen i Sverigedemokraterna än heller. Det som har hänt, det är ju att vi förhåller oss till ett helt nytt parlamentariskt läge."

Med detta låter hon oss veta att KD inte är att lita på. Och det är inte så konstigt att många kristdemokrater känner sig besvikna och lurade, då just alla människors lika värde är grundläggande i partiet.

Och värderingar är viktiga. Men inte på det sätt som Busch Thor och Åkesson vill göra gällande. Man behöver inte anamma ett paket av "svenska värderingar" för att leva och bo i Sverige eller kunna kalla sig svensk. Man får ha precis vilka värderingar man vill, så länge man följer svensk lag.

Däremot kan det vara idé att dela vissa grundläggande värderingar, eller premisser, med de partier man tänker sig att styra tillsammans med eller med stöd av. Människovärdet är en sådan värdering som är svår att bortse från, inte minst för de flesta av Kristdemokraternas kärnväljare.

För nej, SD har inte förändrats. De är samma främlingsfientliga parti som det alltid varit, med högerextrem retorik. De vill förändra Sverige i grunden, till oigenkännlighet.

De är bra på att peka ut problem men dåliga på att presentera lösningar, och de drar sig inte för att använda ord som landsförrädare om personer i etablissemanget som de vänder sig emot, trissa upp tonen i den allmänna debatten och utan omsvep skylla i stort sett alla problem på invandringen.

Annons

Annons

Detta samtidigt som de negligerar verkliga problem, som klimatförändringar och den demografiska utvecklingen mot en allt mer åldrad befolkning.

Ändå tycker alltså Ebba Busch Thor att en regering stödd på SD vore bättre än samarbeten över blockgränsen. Hon uttalar sig aggressivt om sina forna allianskollegor C och L som till skillnad från henne själv faktiskt gjort precis som de sa före valet att de skulle göra i ett svårt parlamentariskt läge – nämligen hålla SD borta från makten, och i enlighet med svensk politisk tradition bilda koalitioner och kompromissa för att ta ansvar.

Tyvärr har de flesta partier i sina försök att förhålla sig till SD:s framgångar girat åt höger när det kommer till migrationspolitiken, och de har låtit SD sätta agendan i alldeles för många politikområden. Rimligare hade varit att fortsätta stå upp för de humanistiska värderingar som alla övriga riksdagspartier delar, och på så sätt mota bort och hålla SD stången.

Istället har både politiker och medier bidragit till att släppa in Sverigedemokraterna i värmen och det är inte så man håller rasismen borta. Det är så man normaliserar den.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan