Annons

Annons

Annons

krönika

Lisa Gemmel
Lisa Gemmel (S): Absurt att förbjuda bön på jobbet

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Lars Pehrson

Annons

Bromölla kommun styrs sedan senaste valet av Sverigedemokraterna i samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. I juni beslutade kommunstyrelsen med minsta möjliga majoritet att anställda i kommunen inte får be på arbetstid. Intentionen är att ingen ska lämna arbetsuppgifter för att gå och be.

Det är ett neutralt utformat förbud som riktar sig mot alla som utövar en religion under arbetstid. Det har socionomen Pernilla Franklin tagit fasta på.

Pernilla arbetar med barn inom socialtjänsten. Ett tungt, viktigt och svårt arbete. Pernilla är också kristen. För vägledning ber hon ofta under sin arbetsdag, på arbetstid. En stund då hon sitter tyst och ber Gud om hjälp att sätta barnet bästa främst.

Annons

Enligt Bromölla kommuns riktlinjer får Pernilla inte lov att ta den stunden och be, på arbetstid. Hon har därför anmält sig själv till kommunen. Brott mot de beslutade riktlinjerna kan leda till i upprepade fall leda till en varning och till sist uppsägning.

Annons

De allra flesta kan räkna ut att det inte är Pernillas tysta bönestunder på sitt kontor som politikerna i kommunen vill komma åt. Nej, självklart är det utövande muslimer som ber på arbetstid som riktlinjerna vänder sig till.

Jag är inte det minsta religiös. Som varken döpt eller konfirmerad firar jag jul enbart för familjens skull och har inte julpyntat på flera år. Till påsk är jag Team Häxa, inte Team Jesus.

I Sverige råder religionsfrihet. Enligt regeringsformen är var och en fri att ensam eller gemensamt utöva en religion. Ingen kan alltså bestämma att jag ska tro på en särskild religion eller utöva religiösa högtider. Till skillnad från Ebba Busch Thor tror inte jag att samhället får bättre sammanhållning om judar, muslimer och ateister firar jul. Inte heller ser jag att de riktlinjer som Bromölla kommun utfärdat är nödvändiga.

Det finns gränser för utövandet av sin religion på arbetsplatsen. Det mest uppmärksammade fallet för det är barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar utföra aborter i sitt jobb som barnmorska, med hänvisning till sin kristna tro, och därmed inte fick jobb inom Jönköpings läns landsting.

Grimmark har tagit sitt ärende till domstol, där hon förlorat i både tingsrätten och Arbetsdomstolen. Du kan helt enkelt inte arbetsvägra på grund av din tro. Av samma skäl kan du inte avbryta arbetet mitt i ett telefonsamtal eller när du kör buss för att be. Det här är heller inte något som varit ett problem i Bromölla kommun. Ändå kände sig kommunledningen nödgade att markera mot böner på arbetstid.

Annons

Annons

Pernilla Franklin förväntar sig någon form av reprimand för att hon har bett på arbetstid. Personalchef Patrik Pallin kan inte uttala sig om så blir fallet. Enligt tjänstemännens tolkning av politikernas beslut, krävs att en medarbetare lämnar det löpande arbetet för att be när verksamheten är överordnad.

Oavsett om Pernilla Franklin får en varning för sina upprepade böner på arbetstid eller inte, är henne anmälan en snillrik form av civil olydnad som sätter fingret på det absurda i Bromölla kommuns riktlinjer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan