Annons

Annons

Annons

krönika

Lisa Gemmel
Lisa Gemmel (S): Vad händer med USA om Trump får fyra år till vid makten?

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Trump talar vid ett kampanjmöte i Greenville tidigare i veckan. Foto: Gerry Broome

Annons

Jag minns hur det kändes i kroppen när jag såg bilden på den treårige Alan, i vattenbrynet, som drunknat på flykt undan krig och misär. Samma känsla i kroppen fick jag när jag för någon månad sedan såg bilden pappan och barnet som mist livet i en flod på väg till USA för att söka asyl.

Berättelserna som kommer från USA:s gräns mot Mexiko är svåra att ta in. Barn som skiljs från sina föräldrar för att sannolikt aldrig mer återförenas. Gränsvakter som skrattar åt migranterna. Människor i burar som tvingas dricka vatten från toaletter.

Amerikanska radiokanalen NPR rapporterar att den treåriga flickan Sofia tvingats välja vem hon vill ska stanna med henne i USA för att söka asyl – mamma eller pappa. Först efter dagar av kamp får hela familjen, två vuxna och tre barn, stanna tillsammans.

Annons

Annons

Jag känner det fysiskt i kroppen. Ångesten. Ångesten över att min fyraåring, vid gränsen till ett land där vi söker trygghet, tvingas välja mellan mamma och pappa. Eller att fyraåringen skiljs ifrån oss föräldrar och sätts i vad som bäst kan beskrivas som ett fängelse, i vad vissa beskriver som koncentrationsläger.

När de första rapporterna om separation mellan barn och deras föräldrar vid gränsen när de ville söka asyl i USA kom ville jag inte tro det. Det är en rent omänsklig handling att utsätta barn för.

Familjeseparationerna är resultatet av ett aktivt beslut från Trump-administrationen, som för en allt mer aggressiv politik mot invandrare. Nyligen har ICE, den amerikanska migrationsmyndigheten, börjat med raider för att hitta illegala invandrare. Allt är del av Trumps migrationspolitik.

Det är knappt ett och ett halvt år kvar till presidentvalet. Medan över 20 demokratiska kandidater slåss om sitt partis nominering, är det fritt fram för president Donald Trump att kampanja för fortsatta fyra år i Vita Huset. Och han spiller inte en enda minut.

För att blir president måste delstaterna Pennsylvania, Michigan och Ohio vinnas. Det var där, med några få tusen rösters marginal som Trump kammade hem segern mot Hillary Clinton. Delstaterna är del av rostbältet och är industristater med många vita män som känner sig svikna av samhället.

Annons

Migrationspolitiken är del av en strategi för att vinna de vita männen. Precis som den tweet från början av veckan när Trump bad fyra demokratiska medlemmar av kongressen, alla svarta eller hispanics, alla kvinnor, att åka tillbaka där de kommer ifrån. Ett rasistiskt uttalande, ämnat att slå split i det demokratiska partiet och elda på den splittring av det amerikanska samhället Trump vinner på.

Med sin migrationspolitik och sitt uttalande mot de fyra kongressledamöterna, visar Trump med allt tydlighet vad han jobbar för som president: ett USA för de vita.

Samma politik som får mig att tappa andan av ångest, är den som kan ge Donald Trump fyra år till som president.

Det går inte ens att spekulera i vilket land Amerikas Förenta Stater kommer att vara efter åtta år med Donald Trump vid makten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan