En känd amerikansk rappare, ASAP Rocky, kommer till Sverige under sin Europaturné. Innan spelningen i Sverige fångas han på video när han, tillsammans med en grupp andra män, drämmer en kille i marken och riktar hårda sparkar mot honom.
Rapparen framträder senare, som om ingenting har hänt, på festivalen Smash i Stockholm. Därefter anhålls han och de två andra männen, anklagade för grov misshandel.
Det var den 2 juli. Tre dagar senare fattade åklagaren beslut om att häkta ASAP Rocky eftersom det fanns "en risk för att han på fri fot avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff”.
I en intervju anklagade hon häktningsbeslutet för att vara rasistiskt motiverat och Sverige för att vilja 'statuera ett exempel'.
Annons
Annons
Sedan dess har galenskaperna avlöst varandra. Den förre amerikanska ambassaden Mark Brzezinski har kritiserat häktningsbeslutet för "rasrelaterad orättvisa", och kontaktat utrikesminister Margot Wallström, kungahuset och den svenska ambassaden i Washington för att få rapparen frisläppt. Amerikanska kongressledamöter tillsammans med världsstjärnor som Justin Bieber har stämt in i kritiken och hotat med att bojkotta Sverige.
Men det hela kulminerade förstås när ingen mindre än president Donald Trump, ledare av den fria världen, personligen kontaktade statsminister Stefan Löfven för att kräva ASAP Rockys frigivning – och erbjöd sig att betala borgen.

Uppropet "Free ASAP" har mer än 75 000 namnunderskrifter.
Som grädde på det kladdiga moset gick även rapparens mor ut i amerikanska medier i veckan och bad svenska myndigheter att släppa hennes 30-årige son, så att han skulle kunna få åka hem till henne i USA. Och hon höll inte tillbaka: I en intervju anklagade hon häktningsbeslutet för att vara rasistiskt motiverat och Sverige för att vilja "statuera ett exempel".
Annons
Annons
Nyheten har nu spridits över hela världen och i skrivande stund har det digitala uppropet "Free ASAP" strax under 80 000 namnunderskrifter.
Har något av detta fått rapparen frisläppt? Nej. Under torsdagen fattade däremot kammaråklagaren beslut om att åtala de tre männen för misshandel. ASAP Rocky kommer att sitta häktad fram till rättegången.
Det spelar ingen roll vem du är som begår brottet, för alla är lika inför lagen; oavsett om du är en vit tvåbarnspappa från Lindesberg, eller en svart amerikansk superstjärna.
Beslutet, liksom de senaste veckornas tidstypiska fars, kan tolkas som ett hälsobesked för det svenska rättssystemet. Det är som ASAP Rockys mor uttrycker det (även om hon inte har för avsikt att prisa vårt rättssystem): "Om inte ens ett samtal från presidenten hjälper, vad kan hjälpa? Det är som att Sverige säger 'vi bryr oss inte om vem som ringer'".
Precis. Det är så det fungerar i en rättsstat, där domstolar är oberoende och självständiga i förhållande till makten.
Det spelar ingen roll vem du är som begår brottet för alla är lika inför lagen; oavsett om du är en vit tvåbarnspappa från Bollnäs, eller en svart amerikansk superstjärna. En misshandel är en misshandel oavsett vem det är som svingar.
Annons
Hur skulle det se ut om Sverige släppte ASAP Rocky till följd av påtryckningar?
Och det spelar ingen roll vem som erbjuder sig att betala borgen, för i Sverige är det inte en möjlighet. Anklagade som anses vara flyktbenägna häktas i väntan på rättegång. Och sett till att ASAP Rocky är amerikansk medborgare med synnerligen goda ekonomiska och sociala förutsättningar är det en rimlig farhåga.
Annons
Dessutom: hur skulle det se ut om Sverige släppte ASAP Rocky till följd av påtryckningar? Om allt som krävdes var att en minister plockade upp telefonen och slog en signal till åklagaren, för att en misstänkt brottsling skulle släppas på fri fot. Så fungerar det kanske i ett icke-demokratiskt land med ett korrupt rättssystem, men dit räknas inte Sverige.
Fallet med den amerikanska rapparen har satt överraskande hårt tryck på Sverige och det svenska rättssystemet. Men den principfasta hanteringen borde få oss svenskar att, åtminstone i detta avseende, sluta upp bakom Margot Wallström när hon säger: " Jag har fullt förtroende för rättsväsendet".