Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
DEBATT: Dags att införa säkerhetszon vid butikskassor och bankomater

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Eftersom Sverige valt att överge kontanterna i allt större utsträckning måste även kundens säkerhet vid betalning med kort säkerställas, skriver insändarskribenten.

Bild: Privat

Annons

Eftersom Sverige valt att överge kontanterna i allt större utsträckning måste även kundens säkerhet vid betalning med kort säkerställas. Annars kan nästa kund stå direkt bakom och se över framförvarande kunds händer, och därmed göra så att framförvarande kund känner sig iakttagen.

Det måste fortfarande vara så att alla skall kunna gå och uträtta sina ärenden utan att känna sig otrygga. Så är det tyvärr inte längre eftersom alla kan iaktta den andres förehavanden, vilket gäller så väl betalning i butikskassa som uttag från bankomat. Vad de inom bank- och finansvärlden inte har förstått är att avskaffandet av kontanter utgör en form av diskriminering, då det finns många som inte har eller får inneha bankkort, men däremot får inneha mindre summor kontanter.

Annons

Annons

Det är alltså mycket bråttom att sätta stopp för den fortsatta avvecklingen av kontanthanteringen om vi i framtiden skall ha ett samhälle till för alla. Det är även bråttom att sätta upp klara markeringar i butikskassor med klart avstånd mot nästa kund, allt i akt och mening för att skydda den enskildes integritet. Den måste anses starkt hotad, som det blivit i dag. Och dit hör även säkerheten vid bankomat och butikskassor.

Andreas Menzel

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan