Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi kan rädda klimatet om vi vill!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det kräver enorma krafttag, samarbete mellan företag, stat och kommun samt ett engagemang hos var och en av oss. Men det går om vi vill! skriver Johanna Thurdin, Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall.

Bild: TT

Annons

Att rädda klimatet och framtida livsmöjligheter på jorden är fortfarande möjligt. Men det är extremt bråttom nu! Enligt FN:s klimatpanel IPCC, som de främsta av världens forskare och experter står bakom, går det fortfarande att klara 1,5-gradersmålet.

1,5 graders uppvärmning är gränsen som forskarna säger att vi måste klara om vi inte ska riskera en accelererande, självgenererande uppvärmning bortom mänsklig kontroll. 1,5 grader är också målet för Paris-avtalet som Sverige har skrivit under. Detta gäller även Sundsvall och här finns mycket att göra.

Annons

Annons

När jag lyssnar och läser media eller pratar med vänner finns det en rätt stark samsyn att klimatfrågan är jätteviktig. Men sen är det liksom stopp. Den fortsatta analysen av vad som behöver göras och vad man själv måste bidra med för att få till förändringen saknas.

Det är oerhört bråttom nu. Utvecklingen måste vändas inom det närmaste året och fossilbränslen måste vara helt borta inom cirka tio år. Det kräver enorma krafttag, samarbete mellan företag, stat och kommun samt ett engagemang hos var och en av oss. Men det går om vi vill! Miljöpartiet har bra förslag på kraftfulla åtgärder, men har alldeles för lite makt i riksdagen för att själva kunna driva igenom det som behövs.

Jag vill därför uppmana varenda medmänniska att tydligt ta ställning och visa att ni är beredda att vara del i den omställning som behövs för att bevara ekosystem och civilisation för nästa generation. Det alla kan göra är att ta kontakt med den riksdagsledamot du har röstat fram, dina kommunpolitiker i Sundsvall eller Timrå och din arbetsgivare och kräv konkret handling och konkreta resultat i stället för tomma floskler!

Johanna Thurdin, Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Till toppen av sidan