Annons

Annons

Annons

Centrum / Stenstan

ST för 25 år sedan: Starka vänstervindar ger S-majoritet i samtliga Medelpadskommuner – och Ingvar Carlsson bildar stark minoritetsregering

Vänstervindar präglade valdagen och i dag vaknar Sverige och Medelpad upp med ett förstärkt socialdemokratiskt parti. På riket med Ingvar Carlsson en given roll som statsminister i en kommande minoritetsregering. Och lokalt med egen majoritet i samtliga tre Medelpadskommuner.

Även i Nordanstig i Norrhälsingland var sossarna förkrossande överlägsna övriga partier.

Text

ST 19 september 1994.

Annons

Det utbringades mängder med skålar för det socialdemokratiska arbetarepartiet under gårdagskvällen och långt in på natten. Nära nog över hela landet förbättrade S sina positioner och det stod ganska tidigt klart att Carl Bildts moderatledda borgerliga regering snart är ett minne blott. Ingvar Carlsson kommer alltså att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering, efter att ha fått preliminärt 45,4 procent av rösterna, men väntas få stöd av framför allt Vänsterpartiet, som i likhet med Miljöpartiet noterades för små ökningar. Däremot åkte Ny Demokrati ur riksdagen. Lokalt var den socialdemokratiska dominansen också markant och det blir egen S-majoritet i såväl Sundsvall som Timrå och Ånge. Något som förstås framkallade muntra miner på valvakan på Aveny med på bilden från vänster: Ing-Marie Eriksson, Bo Forslund, Sten-Olof Öberg och Håkan Eriksson.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan