Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Ingen klimatkris i Sundsvall?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Klimat- och miljörörelsen i Sundsvall har gång på gång ställt frågor till kommunfullmäktige och till olika politiker i framstående positioner i Sundsvall. Frågorna har handlat om vad som görs för att minska kommunens utsläpp och när kommunen ska anta en koldioxidbudget.

Är det så att politikerna i Sundsvall tror att klimatkrisen väntar på att de ska "utreda färdigt"? Eller är det så att politikerna inte har förstått allvaret i situationen? undrar debattförfattarna.

Bild: Henrik Lundbjörk

Återkommande svar har varit att det väntas på diverse olika utredningar men oftast att vi ska ha tålamod för snart kommer kommunens miljö- och klimatstrategi. Men ingenting har hänt.

Nu säger "ryktet" att den omtalade miljö- och klimatstrategin är så dålig att den inte kan användas. Det måste tas ett "omtag".

Annons

När Greta Thunberg mottog Amnesty Internationals finaste pris (tidigare tilldelat bland annat Nelson Mandela) pratade hon om att det pågår ett uppvaknande. Det ser inte ut att gälla Sundsvalls politiker.

Annons

Är det så att politikerna i Sundsvall tror att klimatkrisen väntar på att de ska "utreda färdigt"? Eller är det så att politikerna inte har förstått allvaret i situationen? Är det så att politikerna egentligen hör till den lilla grupp som går under epitetet "klimatskeptiker"? Är det så att politikerna inte vet att en "hållbar utveckling" handlar om att ha en miljö och ett klimat som över huvud taget gör det möjligt att jobba för övriga former av hållbarhet?

Nu måste kommunens politiker generellt, och den styrande majoriteten speciellt, sluta att skjuta nödvändiga insatser och beslut på framtida generationer. Fanns tillräcklig vilja hade klara mätbara mål redan spikats.

Fanns tillräcklig vilja hade vi haft en koldioxidbudget i Sundsvall nu. Fanns tillräcklig vilja hade inte detta avgörande viktiga arbetet lämpats över på en tjänsteman för att sammanställa en oanvändbar miljö- och klimatstrategi. Fanns tillräcklig vilja hade vi redan hunnit sänka våra utsläpp med flera procent i år.

Så vad ska ni göra? Vi utmanar den styrande majoriteten i Sundsvall att presentera konkreta planer för hur kommunen ska minska sina utsläpp – nu!

Lena Eriksson och Lena Nylund, aktiva i FridaysForFuture

Hans Bergstedt och Paul Eriksson, aktiva i Klimataktion

Björn Abelsson, aktiv i Naturskyddsföreningen

Ingrid Sandström och Bernt Sandström, aktiva i Omställning Njurunda

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan