Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Därför strejkar jag för klimatet den i dag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sommarhettan slog nya rekord i Europa – de senaste fem åren är de varmaste som någonsin uppmätts. Runt hela världen frigör rekordstora skogs- och markbränder väldiga mängder koldioxid. En av många självförstärkande mekanismer i den globala uppvärmningens dödsspiral.

Sommarhettan slog nya rekord i Europa, skriver debattförfattaren.

Bild: TT

Annons

Annons

Bara den som väljer att förblindas av sin ideologi eller lever i en totalt cynisk "efter mig syndafloden"-bubbla kan undvika att känna förtvivlan. Vi kan inte längre tala om "klimathot", katastrofen pågår och accelererar. Klimatförändringarna får en förödande effekt på samhället. Först och värst drabbas de som allra minst bidragit till problemen – fattiga länder, likväl som fattiga invånare i våra rika industrialiserade länder.

Jag måste tro på att de värsta följderna av klimatkrisen går att stoppa. Jag har ett ansvar för att göra det jag kan för att vända utvecklingen. Därför strejkar jag den 27 september!

Våra barn och ungdomar manar oss till handling! Det är deras framtid det gäller. Om vi ska kunna se dem i ögonen, och inte lämna dem att ensamma bära förtvivlan över klimatets upphettning och massutrotning av våra medvarelser på jorden behöver vi agera – nu!

Ditt företag, din arbetsplats har en viktig roll i detta. Hur ser er omställningsresa ut – hur gör ni för att vara fossilfria till 2030, eller allra senast 2045 som är Sveriges målsättning för netto-noll-utsläpp?

Alla företag behöver utarbeta sin färdplan och sätta igång arbetet genast! Alla verksamheter behöver involvera alla sina anställda för att ställa om verksamheten till verklig hållbarhet.

Annons

Det finns inga jobb på en död planet – därför borde det vara självklart för alla fackförbund att ställa sig bakom en strejk för klimatet!

Annons

Jag är stolt över att tillhöra det enda svenska fack, syndikalisterna Sveriges Arbetares Centralorganisation, som hörsammat ungdomarnas uppmaning.

Lena Ericsson, medlem i Sundsvalls LS av SAC

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan