Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Replik: Gör en koldioxidbudget för Sundsvall – nu!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på kommunledningens insändare "Vi jobbar aktivt med miljöfrågor i Sundsvall – och ska ta fram nya ambitiösa klimatmål" som reagerade på vår tidigare insändare "Ingen klimatkris i Sundsvall?".

All forskning visar att vägbyggen ökar bilåkandet, antalet bilar och därmed klimatutsläppen, skriver debattförfattarna.

Bild: TT

Ni säger i ert debattinlägg att ni jobbar aktivt med miljöfrågorna. Ni välkomnar en stark opinion för klimatet. Bra - men var finns ert bidrag till en sådan opinion? Vi ser er inte, hör er inte i klimatdebatten. Vi efterlyser information, initiativ och mobilisering från Sundsvalls kommunledning.

Annons

Annons

Kommunen är den naturliga samordnaren för den omställning av samhället som behövs för att hejda klimatkatastrofen, och leva upp till Parisavtalet. Vi upprepar: Agera nu! Det finns redan verktyg – gör en koldioxidbudget för Sundsvall!

Många kommuner har redan gjort det. Vi har tryckt på i frågan sedan ett år tillbaka. Men ni vill istället vänta – och utreda ytterligare ett år… Och så lyfter ni fram att Sundsvall satsar på infrastruktur. Ni tar Logistikparken och dubbelspår som exempel, men "glömmer" tala om de massiva vägutbyggnader som bland annat ny E4 och E14 innebär.

All forskning visar att vägbyggen ökar bilåkandet, antalet bilar och därmed klimatutsläppen. Menar ni allvar med ert klimatengagemang? Då måste satsningar på infrastruktur från och med nu gå till att underlätta och öka kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik, så att utsläppen från trafiken faktiskt kan minska. Och att kommunala skattepengar slutar gynna klimatskadliga verksamheter som flyget och Midlanda.

Vi antar er inbjudan att komma med inspel i klimatarbetet. Vi kommer att fortsätta manifestera första fredagen i varje månad för att öka takten och höja ambitionerna i klimatarbetet.

Nu är det upp till er att kliva fram - på fredag den 1/11 ser vi fram emot att få prata om koldioxidbudgeten för Sundsvall med er!

Annons

Lena Ericsson och Lena Nylund, aktiva i Fridaysforfuture

Hans Bergstedt och Paul Eriksson, aktiva i Klimataktion

Björn Abelsson, Naturskyddsföreningen

Bernt och Ingrid Sandström, Omställning Njurunda

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan