Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: KD driver på centraliseringen av vården – enkla organisatoriska förändringar löser inte allt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Frågan om vårdens organisering är viktig och jag välkomnar en diskussion om den, men jag vill varna för en övertro på att enkla organisatoriska förändringar löser allt, skriver Roger Johansson.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

I en insändare i ST 2/11 argumenterar Mona Hammarstedt, gruppledare för Kristdemokraterna i region Västernorrland, tillsammans med sin partiledare, för att regionerna skall läggas ned.

Vårdens organisering förtjänar definitivt att diskuteras och KD driver, vad jag förstår, att staten skall ta ett ökat ansvar för sjukhusvården.

Annons

Annons

Den snabba utvecklingen inom vården gör att vi ständigt måste fundera på vilken vård som skall göras på vilken nivå för att ge största nytta för patienterna. Trenden är också att vården samordnas inom hela landet för att nyttja resurserna och kompetensen maximalt.

Om KD vinner gehör för sina tankar så kommer prioriteringarna av framför allt sjukhusvården att göras på en nivå, den statliga. Det kommer enligt mig att leda till en snabbare centralisering av sjukhusvården.

Jag ställer, utifrån det, följande frågor till Mona Hammarstedt:

Tror du, som jag, att takten i centraliseringen av sjukhusvården kommer att öka om besluten flyttas till statlig nivå? Vad anser dina partivänner i Ådalen om det?

Frågan om vårdens organisering är viktig och jag välkomnar en diskussion om den, men jag vill varna för en övertro på att enkla organisatoriska förändringar löser allt.

Vi måste ständigt hänga med i den medicintekniska utvecklingen och anpassa våra organisationer utifrån det som ger patienterna bästa möjliga vård.

Roger Johansson, gruppledare Socialdemokraterna Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan