Helt utan förvarning slog nyheten ner i Östavall: Norrskog som ägs gemensamt av 12 000 medlemmar ska lägga ner sin verksamhet på sågen.

Vi anser att det bästa för både de anställda och bygden vore att de anställda tillsammans med skogsägare i länet får möjlighet att ta över sågen i Östavall själva. Det kanske finns andra möjliga inriktningar för verksamheten, skriver debattförfattarna. Foto: Stefan Nolervik
Sågen har cirka 85 stycken hårt arbetande anställda och sysselsätter även ett 20-tal med kringarbeten. De får nu ta smällen när centraliseringsiver och vinstmaximering återigen tillåts gå före andra värden. Norrskog har beslutat satsa på sågen i Hissmofors i Krokom, Jämtland, eftersom att det där finns förädlingsanläggningar för både hyvling och impregnering.
Annons
Tillväxtivern som river sönder våra samhällen idag är förkastlig.
Anställda och facket står helt frågande till nedläggningen: är det verkligen genomtänkt och nödvändigt?
Annons
Bolaget har nyligen satsat mycket pengar i Östavall, så den är både modern och lönsam. Efter beskedet meddelade Norrskog även att man samtidigt ska fusioneras med Norra Skogsägarna. Motstånd till affären finns dock även inom de egna leden. En del lokala skogsägare i Norrskog är starkt kritiska till sitt bolag och har meddelat att de kommer säga upp sitt medlemskap.
Vi vänsterpartister är socialister och även förespråkare av hållbara klimatåtgärder. Vi anser att det bästa för både de anställda och bygden vore att de anställda tillsammans med skogsägare i länet får möjlighet att ta över sågen i Östavall själva.
Det kanske finns andra möjliga inriktningar för verksamheten? Något som både skapar en hållbar utveckling av sågverksamheten på orten och i kommunen och samtidigt möjliggör bygdens fortsatta välmående.
Det är inte bara Östavall med sina 200 invånare som känner av nedläggningsbeslutet, utan även Ånge kommun med cirka 9 000 invånare drabbas.
Vi är starkt kritiska till att bolaget inte följt sedvanlig fackliga förhandlingar, utan hellre tar vite än att röja sina planer på nedläggningen. Höjer man blicken kan man konstatera att det inte borde få gå till på det här sättet: att en styrelse utan att presentera information och redovisa ekonomiska underlag som underbygger beslutet, ensidigt tillåts ta beslut med konsekvenser som dessa. Konsekvenser som drabbar invånarna, kommunen och övriga näringslivet.
Annons
Annons
Vi ser detta mönster återkomma titt som tätt även i kommuner och regioner. Man klubbar snabbt igenom förslag som man vet kommer bli kritiserade innan någon hinner reagera på att rätt underlag saknas för att fatta besluten.
Vänsterpartiet vill uppmana till att använda kraften, kunskapen och kämpaglöden hos lokalbefolkningen för en utveckling istället för en avveckling.
Ingrid Nilsson, ordförande för Vänsterpartiet Västernorrland
Åke Johansson, ersättare i riksdagen, Vänsterpartiet Västernorrland
Stefan Åsén, ordförande Vänsterpartiet Ånge
■■ Följ ST Debatt på Facebook